Tradiții pentru a doua zi de Crăciun

335
Tradiții pentru a doua zi de Crăciun - masacraciun-1640526160.jpg
Soborul Maicii Domnului se sărbătorește pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun. În această sărbătoare, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, creștinii se adună pentru a o cinsti pe Maica Domnului. 

Cuvânt bisericesc, "sobor" înseamnă "adunare de oameni" şi în împrejurarea de acum reprezintă două lucruri: este o chemare către cei credincioşi, să se adune astăzi, în cinstea Maicii Domnului; adunarea cerească se uneşte cu adunarea pământească.

Soborul Maicii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. 

Potrivit crestinortodox.ro, tot astăzi, 26 decembrie, este sărbătorit și Sfântul Nicodim de la Tisman, monah și apoi egumen al mănăstirii Hilandar de la Athos.

Conform tradiției, în a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului, nașii trebuie să-și viziteze finii pentru ca aceștia să aibă parte, în anul ce vine, de tot ce își doresc. Pe vremuri, nașii le dăruiau finilor un colac și spuneau „De la noi mai puțin, mai mult de la Domnul". Tot astăzi, rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se adune. 

De Soborul Maicii Domnului sunt interzise bârfele, înjurăturile și uneltirea împotriva celorlalți. În caz contrar, se spune că se vor înregistra pierderi. 

Astăzi nu se spală și nu se muncește. În gospodăriile în care sunt "fete de măritat", tradiția spune că nu se toarce și nici nu se coase. 

Fetele și băieții din unele zone rurale ale țării joacă, în această zi, pentru tinerețea lor. Se crede că ei vor fi aprigi și sănătoși în anul următor. 

Părintele Vasile Ioana a vorbit despre Nașterea Domnului și despre Crăciun, care, potrivit acestuia, este o sărbătoare a familiei.

„Hristos să fie în noi, să se nască în noi. S-a născut într-o peșteră smerită ca să ne arate că se poate naște în fiecare inimă. Dacă s-ar fi născut într-un palat, am fi avut toți complexul acesta: băi, Iisus este doar pentru unii mari. Iisus s-a născut într-o peșteră, într-o margine de sat, în smerenie ca să ne arate că El poate să vină în orice inimă. (...) El se naște în fiecare inimă și uite bucuria pe care o trăim noi în seara de Crăciun este, de fapt, Nașterea Lui în noi.

Pentru că în cei care s-au împărtășit dimineață la Liturghie s-a născut Hristos în ei și tot postul ăsta am curățat peștera și acum simțim o mare bucurie. Pentru că Dumnezeu face ospăț mare de bucurie. Pentru acest moment unic în care îngerii cântau Slavă lui Dumnezeu, păstorii îmbrăcați în haine tradiționale și se bucurau de Nașterea lui Iisus. (...) Veneau toți cu darul la Iisus ca la Împăratul Inimilor. Nu împărat politic, nu împărat a zonei sociale, ci împărat al inimii care a adus pe lume iubirea, iertarea și pacea. Ce dar mare este acesta, să iubești! Și ce poate să fie mai frumos decât să iubești în familie, pentru că această sărbătoare este supranumită și sărbătoarea familiei”, a spus părintele Vasile Ioana la Antena 3. 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5075 secunde