„Traviata” revine, în acest weekend, pe scena Teatrului „Oleg Danovski”

163
„Traviata” revine, în acest weekend, pe scena Teatrului „Oleg Danovski” - traviata-1685958746.jpg

Articole de la același autor

Duminică, 11 iunie, de la ora 19:00, sunteţi invitaţi la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, la „Traviata”, o operă în patru acte compusă de Giuseppe Verdi, pe libretul lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, „Dama cu camelii”. Regia artistică este semnată de Anghel I. Arbore, scenografia îi aparţine lui Cătălin I. Arbore, iar coregrafia lui Fănică Lupu Lieşti.

Soliștii care vor urca pe scenă sunt: Laura Eftimie, Doru Iftene, Daniel Pop, Lucia Mihalache, Mădălin Băldău, Cristian Caragea, Adrian Pîrlea, Constantin Acsinte, Ionela Duma, Ionuţ Neagu. Conducerea muzicală este asigurată de Alfonso Todisco din Italia, iar maestru cor este Adrian Stanache.

Precizăm că „Traviata” a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja o cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Pentru a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, „La Traviata”, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.1727 secunde