Un raport exploziv! Universitatea "Ovidius", zdruncinată din temelii
Articole de la același autor
După ce, luni la rând, am încercat să aflăm care au fost concluziile corpului de control al Ministerului Educației, iată că, de data aceasta, ARACIS a făcut public raportul final al evaluării externe a calității, în urma căruia universitatea s-a ales cu calificativul "Încredere".
Și cum nimic nu e întâmplător, ieri, prof. univ. dr. Sorin Rugină afirma că evaluarea ARACIS a plecat de la "deja celebrul raport de control al Ministerului Educației și baza de plecare din care am fost evaluați și cât am realizat din neajunsurile semnalate de acel raport… Adică recontrolați pe aceleași teme", declara prof. Rugină.
Din toate neregulile semnalate, ne-am propus să supunem atenției cititorilor cele legate de cifra de școlarizare și de retragerea titlurilor celor cinci universitari bănuiți de fals în înscrisuri și în declarații.
O cifră de școlarizare bombastică
În repetate rânduri, i-am semnalat rectorului Rugină faptul că cifra de școlarizare nu este corelată cu cea a pieței muncii și că Universitatea "Ovidius" riscă să devină mașină de făcut diplome. Iată că în analiza efectuată de ARACIS în intervalul 2009-2016, s-a observat o diminuare cu 23,84% a numărului de studenți la programele de studii universitare de licență de la 15.262 la 11.624.
De asemenea, în același interval, s-a constatat o diminuare cu 37,96% a numărului de studenți la programele de studii universitare de master de la 3.454 studenți la 2.143 studenți, dinamică influențată de scăderea numărului de studenți la licență.
Raportat la capacitatea de școlarizare propusă de ARACIS și aprobată de MENCS pentru anul universitar 2015-2016, nu toate facultățile reușesc s-o acopere, cum este cazul Facultății de Litere, Facultății de Științele Naturii și Științe Agricole, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă, Facultatea de Construcții. În schimb, din analiza situației studenților înmatriculați în universitate, rezultă că a fost depășită capacitatea de școlarizare la următoarele programe de studii: Relații Internaționale și Studii Europene, Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Medicină (în limba engleză), Teologie Ortodoxă Pastorală. Concluzia: "Din documentele depuse la Dosarul de autoevaluare sau din cele aflate pe site-ul universității nu rezultă că universitatea a analizat situația diminuării numărului de studenți, nu și-a îmbunătățit strategia, nu a luat măsuri prin care să facă față acestei provocări", conchide echipa de evalua-tori.
Motiv pentru care conducerea universității a decis abia acum revizuirea cifrei de școlarizare și reducerea cu 70 de locuri la Facultatea de Teologie, alte 25 de locuri au fost tăiate de la Facultatea de Medicină Generală și Facultatea de Farmacie a pierdut 20 de locuri. În timp ce la Facultatea de Matematică și Informatică au mai fost adăugate 25 de locuri.
Cinci universitari bănuiți de fals
Așa cum spuneam, o altă problemă gravă constatată de echipa de evaluatori ARACIS la cinci universitari este "nesatisfacerea standardelor minimale pentru ocuparea postului de con-ferențiar", în cazul conf. univ. Stelian Paris, conf. univ. Mihaela Fulea, conf. univ. Constantin Dina, conf. univ. Doru Claudiu Damean, conf. univ. Ruxandra Mirea.
Întrebat de ce s-a ajuns până aici ca ARACIS să semnaleze aceste falsuri, rectorul a răspuns că "ele toate erau în analiza comisiei Senatului și încă mai sunt, inclusiv dosarul fostului rector. De fapt, vorbim de patru, pentru că unul avea cele patru cărți pe care le-a prezentat comi-siei, așa încât ar fi o măsură abuzivă din punctul nostru de vedere să-i retragem titlul de conferențiar. Așteptăm decizia Senatului cu privire la retragerea titlurilor, care se va întruni joi", a precizat prof. Rugină.
v v v
Tot ieri, în cadrul conferinței de presă, actualul rector a declarat că "univer-sitatea este implicată în această perioadă, nu cu voia noastră, în instanță cu diverse spețe și sigur că unii au interes să dovedească faptul că instituția este slabă. Cea mai importantă este chemarea în judecată de către fostul rector, invocându-se că a fost dat afară din instituție în mod ilegal. Și care a avut prima înfățișare pe 9 septembrie. Este o supoziție de-a mea și mi-o asum ca atare, că nu era un moment acum să fie denigrată universitatea, din punctul de vedere al admiterii. Instanța își va face datoria și va lămuri ce se întâmplă".
Întrebat dacă este de acord cu un viitor interviu pe marginea "grelei moșteniri" invocate în repetate rânduri ieri, Dănuț Epure, fostul rector, a declarat că "actualul management este cu piciorul pe gât, pentru că nimeni din universitate nu are curaj să vorbească, de teama repercusiunilor ce ar putea urma. Ceea ce face dânsul acum este doar să compare merele cu perele!".
Comentează știrea
Este vorba de 42 de dosare de promovare din perioada de dupa aparitia legii 1/2011. Dupa aceasta perioada, promovarile sunt la latitudinea senatelor universitatilor, in baza autonomiei universitare. Anterior acestei date, promovarile pentru posturile de profesor si conferentiar, dupa ce treceau de "furcile" universitatilor, adica comisii de concurs, analiza in consiliile facultatilor, vot in consiliile facultatilor, vot in senatul universitatii, mergeau mai departe, la CNATDU, unde erau analizate de catre doua comisii, una de specialitate si apoi de catre o comisie mare, din care faceau parte profesori universitari din toate domeniile. De aici, documentele luau calea ministerului, unde erau analizate de catre o alta comisie, a ministerului. Daca primeau avizul, atunci ministrul invatamantului emitea un ordin. Profesorii si conferentiarii avansati inainte de 2011 erau numiti prin ordin de ministru, nu prin ordin al rectorului. In raport se face referire la persoanele promovate in baza autonomiei universitare, prin vot al senatului propriu, nu la cele promovate prin ordin de ministru.
Inainte de 2011 erau multi carora li se respingea dosarul, desi aveau avizele facultatilor si al universitatilor. Selectia era foarte dura.
e o diferenta colosala intre fac. de medicia constanta si cele din marile centre univ.Aici chiar totul se face sub imperiul tintarilor spagari ,toate boabele se rezolva cash,carte ioc ca e pt fraieri
...si fiindca nimeni nu a spus pana acum in nici un ziar, in aceasta dezbatere, iata ca va spun eu: NU TOATE DOSARELE DE CONCURS AU FOST TRIMISE LA MINISTER SPRE VERIFICARE!!!ASA CUM LE_A FOST CERUT. AU SELECTAT CA CELE MAI GAUNOASE SA STEA ACASA, ASCUNSE DE OCHII EVALUATORILOR, SA NU SE FACA DE RUSINE UOC. Trebuia sa se spuna si acest adevar!!
Stii sigur? Inseamna ca trebuie sa se ia masuri, sa se schimbe legea. Se vede ca atata autonomie mai mult a stricat decat a aranjat lucrurile. Sa se revina la metodologia dinainte de 2011, cand dosarele erau verificate si rasverificate de catre comisii diferite, cu profesori din diverse centre universitare. Era greu atunci sa treci. Acum, una, doua...gata proful, gata conful! In consiliile facultatilor sunt tot ei, in CA tot ei, in senat tot ei! Comisiile de concurs si le fac candidatii, 3 din afara, 2 din universitate. Normal ca isi aleg in comisii prieteni...
In ce calitate este intrebat un condamnat definitiv? asta arata clarcum s-au scris articolele in presa constanteana.
...daca aud eu bine la patru din cele cinci nume, suna ...foarte exotic! Asta este Constanta. Din cauza asta nu se intampla mai nimic bun. Aceste personaje cu nume exotice si cu interesele lor meschine, in dauna interesului comunitar, au poluat intregul oras. Si uite asa, tot ceea ce a fost mai frumos, mai interesant, toata splendoarea si maretia urbei scade din ce in ce mai mult, an de an, deceniu de deceniu...Numai anumite personaje din lumea exotica au voie si pot face ce le pofteste ombilicul....vorba lor: ,,daca imi merge mie bine, de restul ma doare in...pardon! ....cot!
"prof. univ. dr. Sorin Rugină afirma că evaluarea ARACIS a plecat de la "deja celebrul raport de control al Ministerului Educației și baza de plecare din care am fost evaluați și cât am realizat din neajunsurile semnalate de acel raport… Adică recontrolați pe aceleași teme", declara prof. Rugină. " . mai nesimtitilor, mai javrelor ce sunteti, cum poti sa afirmi asa ceva? cat tupeu! comisiile din universitate au rezolvat tot ce s-a cerut de la Minister. dar masurile? masurile le-ai luat? ce cauta un Girtu cu probleme in conducerea universitatii? ce cauta un Bowskoff cu probleme in conducerea universitatii? ce cauta Maftei, Caraiane sau plagiatoarea de Spatariu in conducerea universitatii? care este greaua mostenire? nesimtitilor! nu va mai ajung banii din proiecte si mai nou, din spagile luate peste vara de la camine
Cat mai tineti ascuns Raportul Corpului de Control al Ministerului?
Sc. 29 a reusit sa dea jos directorul, ptr ca bucovala nu prea intelegea, prin licee la fel, intelegea cam greu sa faca auditul, acum la universitar se fac prof albie de porci. e clar: mai mult de jum din corpul profesoral univ/gimnazial/liceal au cam facut scoala sarind clase, plagiind, cerand spaga....e grav si iremediabil fenomenul...aud aici nume de macedoneni: bucovala, paris...cumpara si vand...ce-i aici oameni buni...piata?! ia mai ocupati-va de studenti si de elevi c-o sa ramaneti fara job: mai ganditi-va si la viitorii cetateni nu doar la buzunarele voastre si functii voastre cumparate pe bani!...uite cum iese adevarul la suprafata....