Bate vântul prin Universitatea "Ovidius". Jumătate din locurile scoase la admitere au rămas neocupate

4619
26
Bate vântul prin Universitatea
Băncile facultăților ar putea rămâne goale anul acesta. Se prefigurează o criză majoră de studenți, chiar și după cea de-a doua sesiune de admitere, din toamnă. Sute de locuri scoase la admiterea 2016 au rămas neocupate. Sunt specializări unde a fost "bătaie" pe locuri, cum ar fi Medicina, și specializări unde nu s-au ocupat nici locurile fără taxă.

Universitatea "Ovidius" a încheiat prima sesiune de admitere cu mult mai puțini admiși decât era de așteptat. Din cele 5.636 de locuri scoase la concurs abia dacă s-au ocupat jumătate. Deocamdată, nu au fost făcute publice cifrele finale, dar numai dacă facem o comparație la prima vedere între numărul locurilor propuse și cel al candidaților admiși, se poate vedea dimensiunea dezastrului. Reprezentanții instituției de învățământ superior sunt optimiști, sperând că diferența se va ocupa la sesiunea de toamnă, însă este deja evident că unele specializări nu mai au căutare în rândul tineretului, care pare că se reorientează către joburile sigure, mai ales în străinătate. Nu mai visează să fie ziariști, nici avocați, nici constructori. Toți se vor doctori sau asistente pentru a pleca peste hotare, unde salariile sunt incomparabile față de cele din țară. Nici măcar domeniul IT nu mai prezintă interes, la UOC nereușind să se ocupe nici măcar locurile fără taxă. Iar la Litere, la specializarea Jurnalism nu s-a ocupat decât o treime din locuri.

Nu s-au ocupat locurile la Drept

Singura facultate care nu duce lipsă de studenți este cea de Medicină, unde concurența a fost acerbă și s-au ocupat toate locurile. Nici la Drept nu mai este ce-a fost odată. Din cele 393 de locuri propuse, 233 fiind la Drept și restul la Administrație publică, Asistență managerială și secretariat și Poliție locală, abia dacă s-au ocupat 259, cu tot cu cele de la frecvență redusă. La Drept, au fost ocupate 22 de locuri la fără taxă, media cea mai mare fiind 9,90 și cea mai mică 9,20, și 142 de locuri cu taxă, cu cea mai mică medie 6,06. La Administrație publică au fost admiși 12 candidați la fără taxă, 14 candidați la cu taxă și 12 la frecvență redusă. Iar la Poliție locală au intrat 46 de tineri, nouă la fără taxă și 37 la cu taxă.

Candidați din ce în ce mai slab pregătiți

Nu numai interesul tinerilor a scăzut, dar și nivelul lor de pregătire este slab. Unde mai pui că majoritatea facultăților au organizat concurs de dosare, fără să-i mai pună la încercare la vreo probă, fie ea scrisă sau orală.

La Medicină Dentară, de exemplu, la specializarea Tehnică dentară, nu s-au ocupat nici măcar jumătate din locuri, pentru că o mare parte din candidați au fost respinși. Au fost admiși doar 12, la fără taxă, și 38 la cu taxă.

Aceeași situație cu mai mulți respinși decât admiși este și la Facultatea de Psihologie și științele educației. La specializarea Asistență socială, de exemplu, au fost 84 de respinși și doar 60 de admiși, din care 40 la învățământ cu taxă. Jale este și la specializarea de Asistență medicală generală, unde au fost declarați admiși doar cinci candidați la fără taxă și 25 la cu taxă, 40 fiind respinși. Așa se face că, din cele 70 de locuri propuse, au fost ocupate doar 30. Și la Farmacie este aceeași situație, din cele 50 de locuri pentru asistent farmacie, ocupându-se doar 21, cinci fiind pentru studii fără taxă și 16 cu taxă.

La Matematică - Informatică, avem 130 de admiși, la toate cele patru specializări și 128 de respinși. Mai sunt libere pentru sesiunea din toamnă încă 139 de locuri. Nici Ingineria nu îi prea atrage pe tinerii din ziua de azi. Au fost ocupate 174 de locuri, cu tot cu cele de la frecvență redusă, și mai sunt disponibile încă 100 de locuri.

Rămâne de văzut dacă acestea se vor putea ocupa la toamnă, după cea de-a doua sesiune de bacalaureat, unde speră să promoveze și picații din vară.

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Cadru didactic
4 august 2016
Incompetenta

UOC are cea mai incompetenta conducere din 90 încoace, in 2012 si 2013 UOC a înregistrat cifre record la admitere, dar pe atunci rectorul mergea in caravane peste tot, actuali se plimba doar in străinătate fără a aduce niciun beneficiu universității. Cele 2 milioane de euro lăsate de Epure in cont se termina in curând si atunci sa te tii. UOC era in primele 10 universității din țara, acum nu e nici in ultimile 10....DEZASTRUL se va vedea in curând....si-au umplut buzunarele infractorii cu gulere albe

...
4 august 2016
Moaște universitare

Umbra lui Teodosie la...

berbec
4 august 2016
Incompetenti

Am trecut pe la sediul de pe B.dul Mamaia al minunatei Universitati. Este ca o locuinta parasita plina de gunoaie , parcul dezolant . Lipsa de interes , lipsa de bun simt, ca o casa parasita. In schimb 5 paznici care se lafaiau si puturoseau acolo. Fara informatii si nimeni nu te indruma ...casa de vadane!!!!!!!!!!!!!!

Prehaita
4 august 2016
Locuri

Cifrele din articol nu sunt corecte. Prehaita vrea titluri de succes pentru o cariera modesta. Comentatoare care nu este impartiala si corecta. Unii se maturizeaza mai tarziu, poate chiar deloc. Asa este domnisoara?

Uoc
4 august 2016
Conducere incompetenta la UOC: rectorul si prorectorii=cea mai slaba echipa

Singura grija a rectorului si a prorectorilor Vancea, Gartu, Bobe-zis grasul este cum sa-si umple burtile si sa-si faca salarii enorme si cum sa fure cat mai mult acoperindu-se cat de cat. In rest, Dumnezeu cu mila! Oare un audit de la minister, Curtea de conturi cand vin?

Coleg
4 august 2016
Adevarul

Gartule iar dai comenturi singur, zi câți studenți ai la tine in facultate...GARTU ESTE GROPARUL UOC

informat
4 august 2016
admitere

Examenul de admitere este o mascarada pentru ca pe fond este doar o manjeala cu bifari. Vai de noi ce studenti vor fi! Ca si noii profesori promovati cu lopata. Medicina sa se separe cu bugetul!

angajat UOC
4 august 2016
salariu

Desi am fost in concediu din 17 iulie, (pana in 31 august) am fost chemati la serv fara ordin de la rector. Salariul aferent concediului, zice legea muncii, se da cu 6 zile inainte de concediu. Nici vorba! de ai buni primim salariul ca si cand muncim zilnic. Avem Curte de conturi sau nu?

Doctor
4 august 2016
Rugina

Rugina pensionarul nu-l interesează decat sa mai ia mici șpăgi, nu are habar cum se conduce universitatea, a ajuns rector din greșeala...

Cucu
4 august 2016
UOC

Chiar esti cadru didactic ? " ... actuali se plimba doar in străinătate fără a aduce niciun beneficiu ... " Exprimare de semianalfabet . Stii cum este corect ? Nu-ti spun.

Răspuns la: Incompetenta
Adăugat de : Cadru didactic, 4 august 2016
UOC are cea mai incompetenta conducere din 90 încoace, in 2012 si 2013 UOC a înregistrat cifre record la admitere, dar pe atunci rectorul mergea in...
26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3955 secunde