Unde poți studia pentru a ajunge student de elită

781
Unde poți studia pentru a ajunge student de elită - ofertaeducationalaunivesrsitatea-1334675639.jpg
Ministrul Educației, Cătălin Baba, a sfătuit, cu ceva timp în urmă, ca toate universitățile de prestigiu să organizeze examinări cât mai dure pentru admiterea în facultate, obținând astfel, studenți de elită.

Sfatul ministrului Cătălin Baba nu este unul rău, rezultatul unui astfel de examen aducând doar beneficii universităților: săli pline cu elevi de elită. Din păcate, nu toate universitățile își permit acest lux, căci introducerea unui examen mai riguros va trimite automat viitori studenți către învățământul privat.

Aceste sfaturi ale ministrului au venit destul de târziu, căci până la bacalaureat și la admitere nu a mai rămas foarte mult timp, dar Baba consideră că elevii serioși au suficient timp să se pregătească pentru ambele examene.

Indiferent de repercusiuni, iată că universitățile au "ciulit urechile" la sfatul ministrului, mai multe instituții de prestigiu anunțând deja cum se va desfășura examenul de admitere.

Liceenii constănțeni care visează să ajungă la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași se pare că nu au foarte multe bătăi de cap. Spre exemplu, condițiile de admitere la Facultatea de Chimie se calculează: 60% din media de la bacalaureat și 40% din nota de la proba scrisă de la bacalaureat.

La Facultatea de Educație fizică și sport admiterea se face mixt. Proba eliminatorie: proba sportivă, la alegere (admis / respins). 50% proba de aptitudini sportive; 50% media de la examenul de bacalaureat.

Precizăm că la facultățile unde nu s-au stabilit modalitățile de desfășurare a concursului de admitere, acestea vor fi publicate ulterior pe site.

Și Universitatea București (UB) a stabilit calendarul de înscrieri și examene pentru admiterea din acest an. Astfel, înscrierea la admitere la facultăți va avea loc în perioada 9-15 iulie, iar în perioada 17-23 iulie candidații înscriși la facultățile la care se organizează examene de admitere vor susține probele stabilite, se arată pe site-ul unibuc.ro.

Totodată, la UB sunt facultăți care propun o formulă mixtă de admitere: o probă scrisă și media de la bacalaureat sau notele de la disciplinele de la bacalaureat relevante pentru domeniul ales de candidat, fiecare cu o anumită pondere.

v v v

Universitatea "Ovidius" este una dintre primele universități care au dat startul afișării noii modalități de admitere la studiile de licență de organizare a examenului de admitere 2012.

La specializarea jurnalism a Facultății de litere, precizăm că admiterea constă dintr-un interviu pentru testarea aptitudinilor de exprimare și creativitate și dintr-o probă scrisă la limba română.

Iată și alte exemple. La Facultatea de medicină dentară, concursul de admitere va consta dintr-un singur test grilă, care va conține 100 de întrebări din manualul clasei a XI-a. La Facultatea de medicină, modalitatea de calcul a mediei de admitere va fi 80% proba de biologie și 20% media de bacalaureat. În funcție de specialitate, testul va consta din 100 de întrebări tip grilă, respectiv 60 de întrebări la Facultatea de moașe și la Facultatea de asistenți medicali.

La Facultatea de științe economice, ca și la Facultatea de fizică, chimie, electronică și tehnologia petrolului, admiterea se realizează prin concurs pe bază de dosar, criteriul de înscriere fiind media examenului de bacalaureat. La Facultatea de farmacie, forma de examinare va fi tip grilă, cu 100 de întrebări: 50 de întrebări din manualul de Biologie de clasa a XI-a și 50 de întrebări din manualele de clasele a X-a și a XI-a de Chimie organică.

La Facultatea de drept, va fi concurs de dosare, respectiv 100% media de la Bacalaureat, criteriu de departajare fiind media notelor la disciplina limba română scris și oral de la Bac. La Facultatea de teologie, admiterea se va face în urma rezultatului de la examenul medical, un test psihologic și media de la Bacalaureat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 09 Aprilie 2012
Stire din Cultură-Educație : Cât te costă să devii student
Pagina a fost generata in 1.1127 secunde