Unirea de la 1859, celebrată la Muzeul de Istorie

330
Unirea de la 1859, celebrată la Muzeul de Istorie - c6dd2443a09c8fc27229268a32efb706.jpg

Articole de la același autor

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a fost celebrată, ieri, ziua de 24 ianuarie 1859, data unirii Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Evenimentul, moderat de dr. Lavinia Gheorghe, muzeograf în cadrul MINAC, a reunit elevi ai liceelor constănțene, care au susținut comunicări pe baza Unirii de la 1859. Astfel, au fost prezenți elevi de la: Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", Colegiul Național de Arte "Regina Maria", Liceul Teoretic "Traian", Grup Școlar "C.A. Rosetti", Grup Școlar "Virgil Madgearu", Grup Școlar "Dimitre Leonida", Școala generală nr. 16 și Școala generală nr. 22 "I.C. Brătianu".
Despre reforma sistemului electoral în timpul lui Cuza a vorbit lector univ. dr. Răzvan Pantelimon, din cadrul Universității "Ovidius". El a prezentat condițiile îndeplinite de bărbați – femeile încă nu aveau drept de vot - pentru a putea vota sau pentru a candida. Principalele condiții vizau cunoștințe minime - să știi să scrii și să citești -, și să ai 25 de ani împliniți. Potrivit actului legislativ, alegătorii erau divizați în "alegători primari" care votau indirect și "alegători direcți". Astfel, cincizeci de alegători primari desemnau un alegător direct, care trebuia să dețină un venit de cel puțin 100 de galbeni. Tot din categoria alegătorilor direcți făceau parte intelectualii – profesorii, preoții, avocații, arhitecții, doctorii, inginerii, militarii, licențiații, dar și pensionarii cu o pensie minimă anuală de 3000 lei. Totodată, în legislație era prevăzută împărțirea alegătorilor pe colegii teritoriale, unul organizat pe orașe și cel de-al doilea pe județe.
În același timp, cel care dorea să candideze trebuia să aibă peste 30 de ani și să dispună de un venit anual de 200 de galbeni. "S-a mers spre simplificarea sistemului electoral", a conchis lector univ. dr. Răzvan Pantelimon.
Din programul evenimentului au mai făcut parte un recital de poezie, susținut de elevi ai Grupului Școlar "Dimitrie Leonida", îndrumați de prof. Hariclia Popescu, dar și un recital muzical, prezentat de studenți ai Facultății de Arte, secția Canto, din cadrul Universității "Ovidius", coordonați de prof. univ. dr. Florența Marinescu.
Manifestarea a fost organizată de MINAC, în colaborare cu Muzeul Marinei Române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.73 secunde