Vechiul șef nou al Direcției pentru Cultură se întreabă ce se va întâmpla cu avizele emise de Daniela Caruțiu și Gheorghe Balaban

794
Vechiul șef nou al Direcției pentru Cultură se întreabă ce se va întâmpla cu avizele emise de Daniela Caruțiu și Gheorghe Balaban - f313a347b430b215abe0aaf72a6fe05d.jpg
Virgil Lungu este din nou director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța (DJCCPCN), în urma emiterii a două ordine de către Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.

Este vorba despre ordinele 7/28.01.2010 și 13/28.01.2010, emise în urma dispunerii Curții de Apel Constanța de a suspenda Ordinul Ministrului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național nr. 193/27.04.2009 de eliberare din funcția de director executiv al lui Virgil Lungu.
Proaspăt repus în funcție, Virgil Lungu este mulțumit, după cum susține chiar el, "că s-a făcut dreptate". Abia revenit la șefia direcției, după ce pe această funcție s-au mai perindat în ultimele aproape nouă luni încă doi directori, Lungu aduce o serie de reproșuri în special Danielei Caruțiu, cea care i-a luat locul după demitere și care a condus instituția în perioada iunie - noiembrie 2009. Printre altele, Virgil Lungu îi reproșează acesteia că l-a "verificat" în perioada în care a condus Direcția în încercarea de a scoate la iveală eventuale nereguli: "În cele câteva luni cât a fost la Direcție, Daniela Caruțiu a scotocit toată arhiva, să vadă ce hoții a făcut Virgil Lungu. A chemat corpul de control al ministrului, care a constatat printr-o adresă de-a ei că Virgil Lungu este traficant de bunuri culturale. Recte a strecurat afară câteva metope de la Monumentul Triumfal de la Adamclisi. Dar o metopă are în jur de 400-500 kg". În replică, Daniela Caruțiu susține că nu l-a acuzat pe Virgil Lungu de acest fapt, amintind că verificările au avut la bază o sesizare a Corpului de control al ministrului: "Corpul de control al ministrului, într-o verificare la DJCCPCN, a sesizat unele nereguli, printre care și lipsa documentației care trebuia să stea la baza eliberării certificatului de export definitiv, pentru replicile efectuate după câteva metope originale din Muzeul de la Adamclisi, care le adăpostește".
Tot Lungu o acuză acum pe Caruțiu de încercarea de secretizare a unor informații, prin emiterea unui document intern în acest sens, lucru contestat, de asemenea de succesoarea sa la șefia direcției: "Într-o instituție există atât informații de interes public, cât și altele care nu sunt publice, iar eu am făcut, cu ajutorul serviciului juridic al Consiliului Județean, o departajare", a declarat Caruțiu.

Funcții ilegale, avize ilegale?
Dincolo de toate acuzațiile pe care Lungu le face la adresa foștilor șefi ai direcției, acum domnește incertitudinea și asupra avizelor emise pe de o parte de Daniela Caruțiu, dar și de Gheorghe Balaban, cei doi directori din perioada în care Lungu a fost demis din funcție: "Numirea lor a fost declarată ilegală. Eu ce trebuie să fac? Să umblu după toate zecile sau sutele de beneficiari?", se întreabă actualul director.
În ceea ce îl privește în mod direct, Lungu nu încheie aici lupta în instanță. El vrea ca tot pe cale juridică să își recupereze pagubele financiare din perioada 1 iunie - 31 decembrie 2009, respectiv nouă zile de concediu plătit, prima de vacanță, salariul integral, precum și cel de-al 13-lea salariu. În așteptarea deciziei care să-l pună în drepturile financiare, Virgil Lungu declară că nu face "tam-tam": "Sunt retras, nu-mi place gâlceava. Sunt mulțumit că s-a făcut dreptate".
În ceea ce privește proiectele Direcției, Virgil Lungu își propune eliberarea în timp util a avizelor, o verificare a siturilor și a monumentelor arheologice, precum și inițierea unor demersuri la Ministerul Culturii pentru obținerea de fonduri în vederea conservării primare de la Histria și Adamclisi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 03 Februarie 2010
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Lucian Iancu!
Pagina a fost generata in 1.4823 secunde