Expoziție-eveniment dedicat cultului Venerei la Dunărea de Jos

Venus de la Tomis ajunge la Ruse și Dobrici

814

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu muzeele Regional de Istorie Rousse, de Istorie Dobrici din Bulgaria și "Civilizației Gumelnița" Oltenița, "Callatis" Mangalia, "Teohari Antonescu" Giurgiu și Universitatea "Ovidius" Constanța, a demarat implementarea proiectului transfrontalier "România - Bulgaria, Venus la Dunărea de Jos, Moștenirea cultural-istorică - sursă de învățare și inspirație pentru o dezvoltare comunitară armonioasă", anunță managerul de proiect dr. Constantin Chera, directorul muzeului constănțean.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Phare CBC 2005, secțiunea "People to people".
Proiectul se va derula timp de 12 luni și se va finaliza cu o expoziție itinerantă: "Venus la Dunărea de Jos". Expoziția va cuprinde piese cu reprezentări feminine din colecțiile celor șase muzee partenere, reconstituiri muzeale și virtuale, și va fi găzduită timp de 21 de zile în fiecare din orașele participante: Constanța, Mangalia, Oltenița, Giurgiu (România) și Ruse, Dobrici (Bulgaria).
Potrivit specialiștilor constănțeni, pentru epoca romană, Tomisul oferă cele mai multe dovezi privind adorarea zeiței Venus. Se constată atestarea cultului Venerei și în epoca romană, continuându-l pe cel al Afroditei din epocile anterioare, încă din secolul I e.n. Va atinge apogeul în secolul II D.Hr., pentru a se manifesta, din ce în ce mai slab, până în secolul IV, ultimul document fiind un monument funerar.
Recent, muzeul constănțean a organizat o expoziție temporară cu obiectele din patrimoniul local ce atestă cultul zeiței. Încă de la apariția sa, cultul Afroditei - Venus romana, capătă ipostaze diverse. Este adorată în calitate de protectoare a navigației, este o divinitate a timpului frumos care favorizează navigația. Ca divinitate a fertilității, Venus devine protectoarea căsătoriei și a familiei, ipostază în care se afirmă tipul roman de Venus Genetix. Este un cult ce capătă un caracter oficial, zeița fiind considerată nu numai mama lui Enea, ci și protectoarea urmașilor săi și chiar străbuna și protectoarea poporului roman. "Adăugând la reprezentările singulare ale zeiței Venus, pe cele ale lui Eros - principalul său acolit - pentru care, numai la Constanța s-au descoperit șapte monumente figurate și care, în diverse ipostaze, este înfățișat în opaițele ce constituiau inventare funerare, avem la Tomis toată amploarea cultului multilateral al Venerei în secolele I - IV e.n.", ne-a declarat cercetătorul Zaharia Covacef, un specialist care a studiat îndeaproape cultul zeiței la Tomis.
Cea mai recentă descoperire este pe bulevardul Tomis nr.13, unde a ieșit la lumină statueta zeiței Venus cu Eros pe delfin. Statueta este din marmură și măsoară 22 de cm, fiind datată epoca romană timpurile. Capetele zeității se disting prin pieptănătura cu bucle care cad din coc pe umeri, tipice Afroditei Capitolina. Capul, mult înclinat spre dreapta, prezintă un chip suav, cu fruntea rotunjită grațios, iar ochii sunt alungiți, obrajii plini, căpătând un accentuat individualism uman. Portretele sunt realizate cu mare acuratețe, trădând mâna unui meșter de atelier mare, bun cunoscător ale meșteșugului și înzestrat cu un real simț artistic.
Despre această divinitate, precum și descoperirile din Dobrogea s-au realizat numeroase lucrări de specialitate, volume, monografii, articole în publicațiile istorice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0172 secunde