Vizele de flotant, între fiță și necesitate la înscrierea în clasa pregătitoare

3229
3
Vizele de flotant, între fiță și necesitate la înscrierea în clasa pregătitoare - fondclasapregatitoare-1651598583.jpg
Pentru anul școlar 2022-2023, în județul Constanța, sunt puse la dispoziția bobocilor 275 de clase pregătitoare, a câte 22 de locuri, rezultând o capacitate de 6.050 de locuri, la care se adaugă cele de la învățământul privat, în creștere de la 248 locuri anul trecut la 289 de locuri în 2022. 40 de unități de învățământ din mediul rural au prevăzute clase în regim simultan, ceea ce înseamnă că 300 de copii vor învăța alături de colegii lor mai măricei.

La fel cum se întâmplă an de an, cu o săptămână înainte de încheierea perioadei de depunere a dosarelor din prima etapă de înscrieri, respectiv pe 10 mai, unele școli au epuizat locurile disponibile. Nu mai este o noutate nici numele acestor unități de învățământ, fiind fix cele care au cele mai multe clase prevăzute în cifra de școlarizare.

De departe, Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” se află în topul celor mai solicitate, pentru cele 132 de locuri disponibile fiind depuse 190 de dosare. O misiune de-a dreptul imposibilă pentru conducerea acestei unități care și anul trecut s-a aflat în fața aceleiași situații, adică cele șase clase au fost ocupate rapid și legal, așa încât a fost nevoie de o suplimentare cu alte două clase. Din păcate, metodologia nu prevede nici anul acesta restricții în ceea ce privește vizele de flotant, așa încât toți copiii cu domiciliul în circumscripția școlară trebuiau obligatoriu înmatriculați. Am întrebat-o pe prof. Raluca Isabella Balcan, director adjunct, dacă ar exista posibilitatea ca în cadrul consiliului de administrație al școlii să se ia o decizie cu privire la vizele de flotant. „În niciun caz, pentru că nu ține de noi. Ne-am interesat la Poliție și în anii trecuți și ni s-a spus că, atât timp cât legea permite, nu se poate face absolut nimic. Singurul demers pe care ar putea să-l întreprindă trebuie să aibă la bază sesizări cu privire la domiciliul mai multor persoane pe o singură adresă și să întreprindă controale”, a precizat prof. Balcan.

Deja, problema vizei de flotant a ajuns să nu se mai rezolve „pe blat”. Astfel, anul acesta numeroase anunțuri pe rețelele de socializare solicitau sprijin pentru obținerea acestei vize, fiind chiar specificate zonele căutate, evident pentru înscrierea copilului la clasa pregătitoare.

Observând acest aspect, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, anunța că a lansat o serie de propuneri către Ministerul Educației pentru găsirea unei soluții, concluzionând că „această viză de flotant este un element de discriminare pură, de concentrare a banului, direct spus”.

Bineînțeles că a venit și replica părinților: „Vizele de flotant nu sunt fițe și figuri, în majoritatea cazurilor sunt încercări disperate ale părinților de a da o șansă copilului într-un sistem ca vai de capul lui. Dvs. abordați problema de la efect, uitând cauza majoră. Aceea că ministerul nu oferă egalitate de șanse elevilor, nu pune la dispoziție bază materială și umană de calitate peste tot, astfel încât să nu se mai înghesuie nimeni nicăieri. Ministerul ar trebui să ofere aceeași calitate peste tot, astfel încât părintele să nu alerge disperat să caute ce e mai bun pentru copilul său. Copiii noștri nu sunt numere goale în statistici, sunt oameni, oameni care au dreptul la cea mai bună pregătire pe care o pot avea. Asta caută părinții, nu fițe și figuri (nu neg că or fi și din ăștia, dar nu sunt majoritari). Școlile ar trebui să fie furnizoare de calitate cât de cât uniformă, la momentul acesta discrepanțele între școli sunt uriașe. Nu părinții și copiii lor rezolvă aceste discrepanțe”, consemna un părinte, care s-a aflat în asentimentul marii majorități.

Revenind la topul celor mai căutate școli, marți, 3 mai, la Școala gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” erau depuse 175 de dosare, pentru 132 de locuri, iar la Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, tot pentru șase clase erau depuse 169 de dosare. La Școala gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, pentru 88 de locuri erau depuse 125 de dosare. La Școala gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, care are în structură și Școala gimnazială din Palazu Mare, din cele 110 locuri disponibile se ocupaseră 90.

În zilele de 11 și 12 mai au loc procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice, și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.



Comentează știrea

Bobby
4 mai 2022
Mizerie

Obtinerea pe fals a unei vize de flotant ar trebui sa aibe consecinte, in special pentru cei care accepta sa ia in spatiu alte persoane. Cel mai des mutatia se obtine in schimbul unei sume de bani, asa ca nu e cazul sa avem mila pentru infractori. Daca pentru unii parinti este atat de important sa-si duca plozii la o scoala anume, sa faca efortul sa se mute in zona respectiva. Problema aceasta s-ar rezolva usor, daca s-ar dori. Nici nu trebuie controlati toti, dupa ce se fac cateva dosare restul renunta de buna voie.

Părinte
4 mai 2022
Clasa 0

Nu ar fi mai simplu sa fie lăsat parintele sa aleagă școala pe care o dorește? De ce sunt încorsetați de așa-zisele circumscripții școlare ? De ce la clasa a V-a nu se mai tine cont de acest lucru și elevii pot da teste pentru înscrierea la orice liceu din oraș? Numai pentru ca părinții doresc ca fiul/fiica sa învețe dimineața???

Gigi
12 mai 2022
Pt Parinte

Cum s-ar putea face ceea ce doriti dvoastra? In conditiile in care la scoala 30 vor fi cereri de 3-4 ori mai mari decat capacitatea de scolarizare, pe ce criterii vor fi acceptati elevii? Tragere la sorti, examen de admitere in clasa I...? Se duc lupte grele ca scoala 30 sa preia spatii de la liceul Tomis. Cui foloseste infiintarea unei scoli mamut? Daca la un moment dat a avut ceva rezultate, credeti ca se poate pastra calitatea actului pedagogic dubland numarul de clase? Deja a cam ramas doar numele de ea, nu se mai vede performanta la concursuri. Dar este la moda, asa ca trebuie sa facem orice sa ducem copilul acolo...

Pagina a fost generata in 1.1952 secunde