Ziua Naţională a României, marcată şi de Muzeul de Artă Populară

166
Ziua Naţională a României, marcată şi de Muzeul de Artă Populară - muzeuarta-1606500260.jpg

Articole de la același autor

Ziua Naţională a României este marcată în fiecare an de Muzeul de Artă Populară Constanţa, care reprezintă o „fereastră deschisă” spre lumea satului tradiţional. De ce? Pentru că toţi vizitatorii care le trec pragul iau contact cu imaginea de ansamblu a României etnografice autentice.

Prin expoziţia permanentă, muzeul acoperă toate zonele etnografice ale ţării, inclusiv Dobrogea. Aceasta este organizată pe genuri ale creaţiei (ceramică, lemn, metal, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, scoarţe, textile, port popular, podoabe), etalate pe provincii istorice româneşti: Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat.

Expoziţia permanentă are, însă, la bază o mică parte din valoroasele colecţii constituite în timp, începând din anul 1972, prin cercetări de teren şi achiziţii. Cealaltă parte, a precizat directorul instituţiei, Maria Magiru, se află în depozite, fiind pusă în lumină cu prilejul expoziţiilor temporare tematice, cum sunt cele dedicate multiculturalităţii dobrogene, deoarece muzeul constănţean deţine importante piese aparţinând etniilor din Dobrogea: turci, tătari, bulgari, ruşi lipoveni, germani, evrei, armeni.

Pentru a marca Ziua Naţională a României, constănţenii pot admira o mulţime de obiecte din expoziţia permanentă în care se regăsesc culorile drapelului românesc. „Ţăranii români ştiau să marcheze Ziua Naţională a României prin introducerea în ţesături şi în costumul popular a tricolorului”, a explicat aceasta. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6518 secunde