Ziua Tipografilor - sărbătoarea meseriei care nu se mai învață

338
Ziua Tipografilor - sărbătoarea meseriei care nu  se mai învață - tipografie-1449861558.jpg

Articole de la același autor

Într-o lume dominată eminamente de puterea calculatorului și de… "nocivita-tea" Internetului, a elogia invenția lui Johannes Gensfleische zum Gutenberg - cea care a dat sens evoluției materiale și spirituale a umanității - pare o nostalgie ieftină. Și totuși, dacă am sta preț de o clipă și ne-am gândi ce ar însemna viața noastră fără ziare, reviste, cărți și tot ceea ce înseamnă producție de tipar, am realiza importanța anului 1450 - piatra de temelie a galaxiei Gutenberg - inven-tatorul tiparului cu caractere mobile. 


De fapt, aniversarea Zilei Tipografilor se leagă mai concret de ziua jertfei a 102 tipografi bucureșteni, uciși în 1918, în timpul manifestației pașnice a slu-jitorilor tiparului pentru revendicările 


lor social-economice, precum și pentru ceea ce numim noi astăzi "libertatea presei". În urma progresului din ultimii ani, multe dintre meseriile de altădată din domeniul industriei tiparului - cum ar fi zețari sau linotipiști - au fost înlocuite de procese complexe de neimaginat. 


De altfel, ar fi multe de povestit despre istoria tipografiei românești, dar colegii noștri cel mai bine știu să-și facă me-seria. De aceea le dorim tuturor, fără excepție și supărare că nu i-am nomi-nalizat, să fie sănătoși! 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4114 secunde