Un animal de companie este, de cele mai multe ori, un adevărat prieten pentru copii, un membru al familiei cu statut special. De aceea, bucuria de a avea un astfel de prieten este asociată, inevita-bil, cu tristețea de a-l pierde, la un moment dat (din cauza vârstei, a unei boli sau a unui accident). Potrivit familie-relatii.acasa.ro, mai mult decât adulții, copiii resimt astfel de pierderi ca pe adevărate tragedii foarte personale și, adesea, le este greu să depășească momentul și să accepte situația că atare. De aceea, ca părinți, trebuie să fiți alături de ei, să îi ajutați să treacă peste o astfel de întâmplare tristă și să îi pregătiți, astfel, să învețe cum să facă față, mai târziu, altor întâmplări dure-roase inevitabile din viață.
Evitați minciunile!
Încearcă să eviți orice minciună legată de moartea animalului de casă. A-i spune copilului că pisica a fugit de acasă sau că papagalul a zburat pe fereastră este o idee proastă. O astfel de minciună nu îl va împiedica să fie trist și, în plus, atunci când, la un moment dat, va afla adevărul, se va înfuria pe tine că l-ai mințit. Dacă te întreabă ce se întâmplă cu animăluțul după moarte, încearcă să îi explici fenomenul în funcție de propria concepție pe care o ai despre moarte. Și, pentru că, în fond, nimeni nu știe cu exactitate ce se întâmplă după moarte, este în regulă dacă îi spui copilului că nu știi ce se va întâmpla exact cu prietenul său care tocmai s-a stins.
Ajută-l să suporte situația!
La fel ca un adult, un copil poate simți o gamă întreagă de emoții atunci când pierde un animal drag, de la tristețe la singurătate, furie, frustrare, vină etc. Este extrem de important să îți ajuți copilul să în-țeleagă că este firesc să trăiască astfel de emoții și că este în regulă dacă nu vrea să vorbească pe moment despre ele. De ase-menea, arată-ți disponibilitatea de a-l asculta când simte nevoia să vorbească despre ceea ce simte în legătură cu ce s-a întâmplat.