INTERETNICA

Astăzi se dă startul Festivalului Tineretului, Sportului și Culturii Turce și Tătare

485
Astăzi se dă startul Festivalului Tineretului, Sportului și Culturii Turce și Tătare - tatari-1305719296.jpg

Săptămâna aceasta va fi una specială pentru tineri, indiferent de etnie, și asta pentru că în cinstea zilei de 19 mai, dată la care se sărbătorește în Turcia Ziua Tineretului și Sportului, vor fi organizate manifestări dintre cele mai diverse.

Festivalul Tineretului, Sportului și Culturii Turce și Tătare, organizat de către Consulatul General al Turciei la Constanța, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci, va reuni peste 300 de tineri care vor lua parte la acțiunile organizate cu acest prilej.

Prima parte a zilei de joi, 19 mai, este dedicată tot competițiilor sportive, la ora 10,00, la Căsuța Feleac din Mamaia, debutând turneul de tenis de masă, iar la ora 11,00, tinerii dornici de mișcare fiind invitați să ia startul la Crosul Tineretului Turc, care se va desfășura pe traseul Prefectura Constanța - Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța.

După amiază, acțiunile cu caracter cultural vor fi cele care vor îmbia la petrecerea timpului liber în spirit turcic. Începând cu ora 14,00, la sediul UDTR din strada Crișanei nr. 44 va avea loc un simpozion ce va avea ca temă semnificația sărbătorii din data de 19 mai, iar de la ora 16,00, toți cei interesați sunt așteptați la deschiderea expoziției intitulată "Valori patrimoniale ale civilizației turcilor și tătarilor", manifestare care va avea loc la Muzeul de Artă Populară. De la ora 17,00, la Muzeul de Artă va avea loc un concert de vioară și pian susținut de tineri artiști de etnie turcă. În aceeași zi, la sediul UDTR vor avea loc și concursuri de table, remi, dar și o competiție culinară dedicată tinerelor gospodine de etnie turcă și tătară. O serată turcească va încheia ziua de joi, în acorduri tradiționale turcești și tătărești.

Vineri, 20 mai, începând cu ora 16,00, la Palatul Copiilor va avea loc un târg cu obiecte meșteșugărești și mâncăruri turco - tătare, iar de la ora 17,00, pe scena aceluiași Palat al copiilor vor urca ansambluri turcești și tătărești alături de oaspeți din Turcia. Anul acesta, organizatorii i-au adus la Constanța, special pentru această sărbătoare, pe membrii grupului folcloric Hoytur, al Primăriei Çankaya din Ankara și grupul de muzică pop Dinamit Grup, de asemenea, din Turcia.

Seria manifestărilor va fi încheiată sâmbătă de tradiționalele lupte tătărești, kureș, competiție organizată de filiala Constanța a UDTTMR. Potrivit secretarului filialei Constanța a uniunii tătare, Erol Menadil, pentru moment nu s-a stabilit încă locul în care va avea loc competiția, acest detaliu organizatoric urmând a fi clarificat și anunțat zilele următoare.

Alături de organizatorii evenimentelor dedicate și anul acesta Zilei Tineretului și Sportului, se vor afla, așa cum ne-au obișnuit, și Ministerul Culturii și Departamentul pentru Relații Interetice.


Așa cum au mai anunțat organizatorii, competițiile sunt deschise tuturor celor dornici să ia parte la manifestări, tinerii turci și tătari stabilind, în acest sens, relații de colaborare și cu organizațiile de tineret ale altor comunități etnice din zona Dobrogei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6345 secunde