Concurs Câtă cafea este bine să beți într-o zi

229
Câtă cafea este bine să beți într-o zi - cafea-1305719063.jpg

Articole de la același autor

O ceașcă de cafea pe zi reduce tensiunea, două scad riscul de Alzheimer, iar șase cești reduc riscul de cancer la piele. Astfel de vești bune despre cafea ne dau unii cercetători, în timp ce alții, mult mai rezervați, spun că fie și numai o ceașcă ne poate face rău. Pe cine să credem? Pentru a vă ajuta să vă decideți, vă prezentăm beneficiile și riscurile, în funcție de doza zilnică pe care obișnuiți să o consumați.



O ceașcă

Consumul unei cești de cafea pe zi poate reduce tensiunea arterială, potrivit unui studiu recent, mai ales la persoanele peste 50 de ani. Însă, chiar și numai atât, ne-ar putea ține treji până târziu în noapte, numărând oi. Dr. Sian Porter, de la British Dietetic Association, susține că este nevoie de până la opt ore pentru eliminarea completă a cafeinei din organism, așa că mai bine renunțați la licoarea amăruie după ora trei sau patru după-amiaza.



Două cești

Cantitatea de cafea conținută de două cești normale reduce considerabil riscul de Alzheimer, susțin cercetătorii de la Universitatea din Florida. Totuși, cafeina determină organismul să secrete un nivel mai mare de hormon al stresului, cortizol, și adrenalină, făcându-ne mai iritabili și mai agitați.



Trei cești

Cafeina conținută de trei cești de cafea poate reduce riscul de cancer ovarian cu până la o cincime. Iar pentru bărbați este eficientă împotriva prostatei. Însă, de par-tea cealaltă, un studiu american spune că persoanele care consumă trei sau multe cești de cafea pe zi sunt predispuse la infarct sau atac de cord.



Patru cești

În patru cești de cafea există 400 de mg de cafeină, plină de antioxidanți polifenoli, care pot reduce riscul de cancer. Totuși, persoanele care beau atât de multă cafea sunt de două ori mai predispuse să se îmbolnăvească de artrită reumatică.



Cinci cești

Cercetătorii de la Centrul Național de Cancer din Tokyo susțin că cinci cești de cafea pe zi reduc riscul de îmbolnăvire a ficatului cu până la trei sferturi. Oamenii de știință spun că responsabili pentru acest efect pozitiv sunt antioxidanții din cafeină. Cu toate acestea, alte cercetări ne informează că reprezintă un factor de risc pentru osteoporoză, din cauza faptului că astfel se poate încetini absorbția calciului.



Șase sau mai multe cești


Dacă beți șase sau chiar mai multe cești de cafea pe zi, țineți la distanță cancerul de piele cu până la 31 la sută. Medicii de la Wayne State University din Detroit cred că antioxidanții protejează celulele foarte bine. Totuși, o astfel de cantitate de cafea poate duce la deshidratare și grăbește elimi-narea mineralelor și vitaminelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6602 secunde