Bansko - invitație pe pârtia de schi

691

Articole de la același autor

Ne apropiem cu pași repezi de luna decembrie, o lună de sărbătoare, de bucurii și totodată o lună în care trebuie să ne rezervăm timp și pentru noi înșine, pentru bucuriile noastre sufletești. Cine dorește o vacanță de vis, unde prețurile sunt pentru toate buzunarele, iar opțiunile de distracție sunt multiple poate alege cu toată încrederea stațiunea Bansko.

Luând în considerare faptul că vorbim de luna decembrie, vom porni de la premiza unei tempe-raturi scăzute, deci, ne vom axa în primul rând pe sporturile iernii.

Bansko este cea mai modernă stațiune montană din Bulgaria, bucurându-se de cel mai modern centru de schi din Europa centrală și de Est.

În ultimii ani, în această stațiune, au fost investite milioane bune de euro pentru modernizarea pârtiilor de schi. Urmare a acestei investiții, Bansko dispune, începând cu luna decembrie, de zăpadă din plin, având cel mai lung sezon de schi (din decembrie până la jumătatea lunii mai).

De asemenea, în stațiunea Bansko, s-au construit zeci de hoteluri și au fost dezvoltate multe facilități pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

v v v

Bansko este situat în apropierea râului Glazane (afluentul râului Mesta), în partea nord-estică a piciorului Pirin, chiar sub cea mai înaltă și mai spectaculoasă parte a muntelui. Numele orașului provine din bulgărescul cuvânt "ban", care înseamnă stăpân.

Este situat la 160 km de capitala Sofia și la numai șase kilometri de Razlog. Grație facilităților excelente pentru schi coroborate cu arhitectura unică a orașului, Bansko a devenit una dintre cele mai apreciate și căutate destinații de schi și de snowboard.

Se află la 925 m altitudine, iar zona de schi se întinde între 2.000 și 2.600 m altitudine. Muntele Pirin are un caracter predominant alpin, iar vârful cel mai înalt este Vihren - 2915 m.

v v v

Pârtiile de schi sunt situate în două centre principale: Chalin Valog (1.100 - 1.600 m) și Shiligarnika (1.700 - 2.500 m). Aceste două zone se află la aproximativ zece kilometri în susul orașului, pe castele nordice ale muntelui Pirin și sunt ușor acce-sibile (25 de minute cu telecabina din Bansko).

Lungimea totală a pârtiilor este de 65 de kilometri, nicio stațiune de schi din România neatingând totalul unei astfel de lungimi. Chiar dacă stațiunea este cunoscută în întreaga lume de numai 10 ani, poate surprinde turiștii ce o vizitează cu numeroase lucruri interesante.

Spre exemplu, sezonul de schi se prelungește destul de mult, grație celor 44 de tunuri de zăpadă care asigură o pârtie perfectă pentru schiat, în cazul în care nu a nins suficient.

Pârtiile din stațiune sunt foarte diversificate, ele potrivindu-se oricărei persoane. Fie că ești începător, avansat sau vrei să faci urcări montane, există o pârtie special amenajată pentru tine.

Cei care preferă snowboard-ul se pot bucura de primul parc de distracții din Balcani, unde vin turiști din lumea întreagă, împinși de setea pentru sporturile extreme.

Atât schiorii, cât și iubitorii de snowboard pot participa, zilnic, la diferite concursuri organizate pe pârtia nouă din Shiligarnika.

Urcarea pe pârtii le este asigurată turiștilor de opt telecabine Dopplemayer cu scaune, patru telescaune Dopplemayer, trei te-lescaune Poma, șapte teleschiuri și zece teleschiuri pentru copii.

v v v

În afară de sporturile extreme pe care le practicați dimineața, seara vă puteți relaxa într-unul din barurile sau restaurantele cu specific bulgăresc. Muzica și voia bună răsună în toată stațiunea pe parcursul întregii seri.

Românii au invadat din ce în ce mai mult această stațiune, care își merită pe deplin laudele, pe străzile stațiunii Bansko vorbindu-se din ce în ce mai mult limba română.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
Stire din Actual : Bulgarii își aleg astăzi președintele
Pagina a fost generata in 0.7165 secunde