Președintele PE: "România și Bulgaria vor adera la Schengen în câteva luni"

454
Președintele PE:
România și Bulgaria vor adera la Schengen în câteva luni, a afirmat președintele Parlamentului European (PE) Jerzy Buzek, transmite astăzi postul național de radio de la Sofia. Prezent ieri seară la sediul PE din Bruxelles, la inaugurarea unei expoziții în cadrul căreia este prezentat tezaurul tracilor, Buzek s-a declarat 'sută la sută optimist' în ceea ce privește aderarea celor două țări la spațiul european fără frontiere.

Oficialul a recomandat autorităților bulgare să aibă un dialog mai activ cu Olanda și Finlanda, care, din cauza unor dubii legate de corupție, refuză să-și dea acordul pentru aderarea celor două țări. "Toate criteriile tehnice sunt satisfăcute și toți știm acest lucru, dar este important ca guvernul bulgar să fie mai activ în explicarea situației unor țări. Este normal ca acestea să aibă îndoielile lor. Așa este în Uniunea Europeană, când lucrurile se explică pas cu pas, la sfârșit totul se rezolvă", a mai spus Buzek.

Premierul bulgar Boiko Borisov, prezent de asemenea la inaugurarea expoziției, a spus că, începând din aprilie, Bulgaria protejează frontierele europene conform standardelor Schengen. El a subliniat că securitatea frontierelor este asigurată de cele mai moderne elicoptere, nave și camere de luat vederi.

Parlamentul European dezbate în această după-amiază o rezoluție non-legislativă privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în care se cere statelor membre UE să-și respecte angajamentele juridice privind criteriile de aderare la Schengen și să nu cedeze în fața tendințelor populiste. Rezoluția PE, care va fi supusă mâine votului în plen, reafirmă că ambele țări au implementat deplin acquis-ul Schengen, singura condiție necesară pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație, așa cum prevede Tratatul de aderare la UE, informează Agerpres.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Octombrie 2011
Stire din Actual : Românii care au îngrozit Norvegia
Pagina a fost generata in 0.4161 secunde