Bansko, magnetul de iarnă pentru amatorii de ski

1439
Bansko, magnetul de iarnă pentru amatorii de ski - banskoskiview-1353680302.jpg
Bansko este un oraș și o populară stațiune de schi în sud-vestul Bulgariei, situat la poalele Munților Pirin, la o altitudine de 925 m.

Ca personalități date de oraș sunt poetul bulgar Nikola Vaptsarov și iluminiștii bulgari Hilendarski Paisiy și Neofit Rilski. După numărul de locuitori, Bansko este un orășel mic (circa 9000) însă după numărul de turiști pe care-i atrage în fiecare iarnă, Bansko e mare.

Și pentru români, dar nu numai, Bansko reprezintă iarna, ceea ce reprezintă vara stațiunile de pe litoralul bulgăresc – și anume, un magnet. În special pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Este împânzit de pârtii care însumează o lungime de 70 km, cea mai lungă fiind de 16 km, și de rețele de transport pe cablu.

Zonele de ski sunt Chalin Valog, între 1600 m și 950 m și Shili-garnika, între 2600 m -1630 m. Pârtiile au toate gradele de dificultate - verzi, albastre, roșii și negre - și sunt dotate cu absolut toate utilajele necesare. Peste 130 de tunuri de zăpadă se alimen-tează dintr-un lac artificial. Un bonus pentru schiori este o pârtie cu lungime 7 km pentru schi nocturn, la dispoziție de la ora 18.30 până la 21.30, iar snowboarderii se pot bucura de primul parc de distracții din Balcani.

Telegondola funcționează între 8:30 și 17:00, iar cartelele se pot cumpăra cu numerar sau card de la mai multe case pentru a se evita formarea cozilor. Pentru bilet sunt mai multe opțiuni: skipass de o zi (iarna trecută prețurile fiind de 55 leva adult, 50 leva - elev, 47-studenți și 36 copii), card de jumătate de zi (după 12:30 la 41/37/35/27 leva), abonament pe diverse perioade 2-3-4-5-6-9-13 zile, pentru tot sezonul, sau un bilet de urcare-coborâre la 20 leva/persoană. La coborârea din telegondolă, înainte de a-ți da drumul pe pârtie te poți încălzi cu un vin fiert sau ceai, ori poți servi masa, deși coborârea cu stomacul plin nu este tocmai indicată. Există posibilitatea de a merge mai departe, pe cablu, spre zonele mai roșii sau mai negre ale pârtiilor, cu telescaunul ori cu teleschiul.

Locurile de cazare sunt de toate categoriile, de la două la cinci stele, în case de oaspeți, hoteluri uriașe, sau aparthoteluri.

Stațiunea oferă multiple posibilități de a servi masa. De la "mehane" (taverne), terase rustice cu grătare cu prețuri acceptabile, chioșcuri de unde poți lua felii de pizza de 3 leva sau clătite la același preț. Există întotdeauna și varianta supermarket. Iar cele din Bansko se bucură de un renume foarte bun: program prelungit ori chiar non-stop și o mare diversitate de marfă (dulciurile au atras atenția în mod special prin reprezentanta lor cea mai de seamă și cea mai energizantă pe munte – ciocolata, prezentă în toate formele și pe toate suporturile).

O mostră de ofertă pentru iarna asta pentru patru nopți și trei zile de schi la un hotel de patru stele este de 285 de euro de persoană, pentru nouă nopți: 520 euro-persoană, iar pentru 14 nopți 752 euro/persoană. În pachet se includ: demipensiune (mic dejun și cină), Lift Pass, echipament de schi sau snowboard, instructaj de ski/snowboard, transport la telegondolă, acces la piscină/saună fitness. Copiii de până-n 12 ani au 60% reducere într-un pat supli-mentar.

Drumul între Constanța și Bansko poate fi abordat prin București (dacă întrebi Google Maps) - Plevna - Sofia - Smitli - Bansko care în Bulgaria se bucură de 75 de km de autostradă înainte și 25 de km după Sofia. Distanța este de 735 km, adică aproape 10 ore după cum spune același Google Maps. Varianta care pare mai la-ndemâna constănțenilor este totuși Constanța - Negru Vodă (Dobrich) - Varna - Shumen - Sliven - Stara Zagora - Plovdiv - Pazardzikh - Bansko, care are 702 km și poate fi străbătută în 9 ore și jumătate. Google Maps ne mai dă o variantă cel puțin bizară, prin Pitești însă nu o dă pe cea prin Burgas - care e de 712 km. Mai există, desigur, varianta de ieșire din țară prin Vama Veche însă, în mod ciudat, prin Dobrich, spune Google Maps, drumul e mai scurt cu vreo 20 de km, respectiv 18 minute, ca să fim excesiv de riguroși. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Stire din Diverse : Oferte de la clasic la exotic
Pagina a fost generata in 0.3154 secunde