Camera cu vedere la Terra

443
Camera cu vedere la Terra - a032d83279b4edbfa2cf3e9ab37291f7.jpg
La zece ani după ce primii astronauți au ajuns pe Stația Spațială Internațională (SSI), NASA a reușit să instaleze o fereastră. Poate nu pare ceva excepțional, însă pentru astronauții obișnuiți să privească Terra prin hublouri, de câteva decenii încoace, o fereastră este o adevărată minune.

"Cupola" italiană a fost adusă pe SSI de către naveta Endeavour și are șapte ferestre mari, centrate pe un panou de 30 de inch. Cei de la NASA spun că rolul principal al cupolei este de a le oferi astronauților o imagine de ansamblu asupra exteriorului stației spațiale, în special pentru un control mai bun al brațului robotic exterior și al modului în care navele transpor-toare "aterizează" pe stație. În fapt, cupola este un turn de control, semănând, de altfel, cu turnurile similare din aeroporturile anilor ’30.
Asta nu înseamnă însă că astronauții nu pot folosi ferestrele de 27 milioane dolari pentru a admira peisajul.
"Panourile protectoare ale cupolei au fost ridicate, în premieră, la mijlocul săptămânii trecute, în timp ce stația spațială se afla deasupra deșertului Sahara. Astronauții, care sunt obișnuiți cu imagini pe care noi nu le putem descrie, au început să plângă", a povestit Bob Dempsey, director de zbor în cadrul NASA.
Tehnicienii de la NASA au trecut prin ani buni de teste, întrucât ferestrele sunt un adevărat coșmar ingineresc – sunt vulnerabile la impactul cu micrometeoriții, lasă să treacă lumina solară, care duce la o creștere a temperaturii din SSI, și se pot deteriora ușor, din cauza schimbărilor drastice de temperatură din spațiu. Tocmai de aceea, cupola SSI este dotată cu panouri de protecție, care sunt coborâte atunci când "locatarii" nu folosesc camera de comandă.
Julie Robinson, tehnician la NASA, a explicat că "privitul Pământului" este extrem de important pentru cosmonauți: "Ei muncesc foarte mult acolo și sunt departe de familiile lor pentru mult timp. Privind Terra se relaxează".
Interesant este că noua cupolă aduce designul spațial mai aproape de ceea ce vedem în filme sau citim în literatura de anticipație. După cum se vede în poze, centrul de comandă seamănă foarte bine cu cockpit-ul navei Millenium Falcon din filmul Star Wars sau cu fereastra gigantică a submarinului Nautilius, din cartea "20.000 de leghe sub mări".
Cupola a fost atașată la o nouă secțiune a SSI, care include o stație de procesare a deșeurilor, o sală de fitness și câteva camere de locuit. Se numea "Nodul 3" însă, odată cu instalarea cupolei, secțiunea și-a schimbat numele în "Tranquility" (Liniște, calm).
Din păcate pentru astronauți, fereastra spațială a ajuns cam târziu, pentru că ei vor trebui să părăsească stația în 2020.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Cu liftul, spre stele
Pagina a fost generata in 0.3061 secunde