Cât colesterol au alimentele… zilnice

280
Cât colesterol au alimentele… zilnice - catcolesterol-1407936085.jpg

Articole recomandate

Medicii avertizează pe toate căile posibile că nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroză, litiază biliară și o mulțime de alte boli. Însă tot ei spun că acest colesterol are un rol esențial în menținerea sănătății corpului. Este și motivul pentru care în literatura de specialitate se vorbește despre colesterol bun și colesterol rău. Iată câteva sfaturi care să vă ajute în diferențierea colesterolului bun de cel rău, recomandate de www.doctorulzilei.ro:

Lipoproteinele de joasă densitate (LDL) transportă 65% din totalul de colesterol sangvin; acest complex determină depunerile de colesterol în interiorul vaselor. Acest tip de colesterol este așa-numitul colesterol rău.


Lipoproteinele de foarte joasă densitate (VLDL), precursorul LDL, transportă aproximativ 15% din totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LDL.


Lipoproteine de înaltă densitate (HDL) transportă în jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Fiind compuse în principal din lecitină, lipoproteinele de înaltă densitate distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine și asigură circulația colesterolului fără a bloca arterele. Acest colesterol este așa-numitul colesterol bun. În acest context, este important raportul dintre LDL (colesterol rău) și HDL (colesterol bun).

Limite

Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie să depășească valoarea de 200 mg/dl. Principala metodă prin care puteți ține în frâu colesterolul este regimul alimentar. ,,Regimul alimentar trebuie să conțină cât mai multe fructe și legume, cereale integrale și diverse lactate degresate, pește atât slab, cât și gras. Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conținut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate și alcoolul" recomandă medicul cardiolog Luminița Iliuță.

Nu renunțați la ouă

Ouăle sunt o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale, însă conțin o canitate destul de mare de colesterol (aprox. 25 mg pe ou). Ideea de a le exclude din alimentație este greșită, însă nu ar trebui să consumăm mai mult de trei ouă pe săptămână.

Iată care este cantitatea de colesterol care se găsește în alimente (pentru 100 de produs): gălbenuș de ou: 504, ficat: 300; unt: 250; carne roșie slabă: 100; carne de miel: 98; brânză: 90; carne de pui: 81; maioneză: 70; ton: 65; lapte: 14; cacao: 10.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8738 secunde