Cât și ce vede un bebeluș

387
1
Cât și ce vede un bebeluș - catvedebebe-1414159019.jpg

Articole recomandate

De cum l-a adus pe lume, orice mamă începe să se întrebe dacă micuța făptură o vede, o aude?
Iată câteva din răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de vederea unui bebeluș, potrivit csid.ro:


Cât de bine vede un nou-născut?
Deși din punct de vedere fizic, ochii unui nou-născut sunt capabili să vadă perfect, el nu poate să focalizeze la mai mult de 20 cm distanță (care este distanța aproximativă între fața lui și a mamei în timpul alăptatului), deoarece încă nu știe să-și acomodeze privirea cu distanță. Înainte de 3 luni nu va reuși să distingă fizic pe mama de ceilalți din jur. Dar celelalte simțuri: auzul, atingerea, mirosul, foarte strâns legate între ele, îl vor ajuta că încă din a treia zi, pruncul să-și recunoască mama. 


Nou-născutul poate distinge ziua de noapte. Își va închide ochii la lumina puternică și îi va redeschide în penumbră, de aceea este bine ca lumina ce-l înconjoară să nu fie foarte puternică sau foarte apropiată. Veți observa că încă de la naștere îl atrag obiectele strălucitoare. În următoarele luni, vederea se va îmbunătăți și bebelușul va fi atras de obiectele mari, cu margini perfect conturate și având culori contrastante, iar mult timp și-l va petrece studiind spațiul din jurul lui. În jurul a 2 luni bebelușul va putea distinge câteva detalii, cum sunt diferențele dintre culori sau forma fețelor, ori diferențele între obiectele plane și cele voluminoase. La 3 luni bebelușul va ști să deosebească forma concavă de cea convexă și va putea să vadă la fel de bine ca un adult. Între 6 și 9 luni va reuși să vadă până la 6 m distanță, iar la aproape un an va reuși să vadă perfect, la distanțe mari, ca și un adult.


De ce bebele își încrucișează ochii din când în când? Înainte de 6 luni (vârstă la care e bine să vă puneți întrebarea dacă bebelușul are sau nu strabism și trebuie verificat de un oftalmolog), bebelușul va încrucișa ochii de multe ori sau pupilele se vor deplasa fiecare spre marginea exterioară a ochilor. Până la această vârstă, ochii bebelușului nu lucrează în mod sincronizat, părând că sunt independenți unul de altul, de foarte multe ori. În jurul a 2 luni, ochii bebelușului vor fi mult stabilizați și vor începe să lucreze împreună pentru o perioada mai lungă de timp, fiind capabili să focalizeze pe câte un lucru la distanțe mai mari. Vederea binoculară, prin care ambii ochi pot focaliza pe un obiect, este în plină dezvoltare acum, iar asta se poate observă prin încercările bebelușului de a urmări obiectele aflate în mișcare în față lui.


Cât de multe învață și înțelege un bebeluș prin vizualizare? Împreună cu celelalte simțuri (miros, auz, atingere), văzul coordonează mișcările bebelușului și răspunsurile lui la acțiunile exterioare. În acest fel el știe să găsească sau să identifice o anumită jucărie, pipăind (descoperind astfel formele și mărimea), ascultând-o (distingând sunetele) și apoi, peste un timp, reușește ca prin vizualizare să o regăsească mult mai ușor. După ce va descoperi în jurul a 4 luni și simțul gustului, el va putea să exploreze totul în jurul lui cu mult mai multă ușurință. 


Comentează știrea

Vasile
26 octombrie 2014
Locuri de munca

Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
Stire din Diverse : De ce trebuie să le dăm libertate copiilor
Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Eu ce mai pap azi?
Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cum ajutăm copilul să se exprime
Vineri, 24 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Semne că riști să-ți pierzi jobul
Vineri, 24 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Se poate trăi dintr-o singură leafă?
Vineri, 24 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cum să-ți deschizi o covrigărie
Vineri, 24 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Bunele maniere la birou
Joi, 23 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Asa se curăță rapid canapelele
Pagina a fost generata in 2.8504 secunde