Câtă umiditate trebuie să fie în casă. Cum o măsori

2730
Câtă umiditate trebuie să fie în casă. Cum o măsori - umiditate13m-1394713495.jpg

Articole recomandate

Pentru a preveni umiditatea în exces, în casa ta e nevoie de o bună izolație, dar și de produse speciale sau aparate care să mențină un echilibru al acesteia. 
Umiditatea crescută din casă poate duce la o serie de probleme, precum condensul, apariția mucegaiului, deformarea pieselor de mobilier, aer irespirabil, deformarea ușilor sau a parchetului, pătarea perdelelor și a draperiilor – avertizează specialiștii Casa.mea. Acestea sunt cele mai clare semne că umiditatea a trecut de nivelul optim de 50-60%. 


Dăunează sănătății
Însă, necazurile generate de umiditatea excesivă nu se opresc aici, aceasta fiind dăunătoare și stării de sănătate. De aceea, este bine să sesizezi din timp acest lucru și să iei măsurile corespunzătoare. Pentru a putea măsura exact nivelul de vapori din aer ai nevoie de un higrometru (pe piață se găsesc cu ceas și termometru digital încorporat și costă în jur de 150 de lei). Se pot comanda de pe Internet sau din magazinele specializate cu produse pentru renovarea, construirea și amenajarea casei și grădinii.


Tablete dezumidificatoare 
Cele mai bune metode pentru a menține un echilibru în ceea ce privește umiditatea aerului sunt tabletele sau cristalele din săruri de clorură de calciu. Mai pot ajuta și izolarea pe exterior a pereților, aerisirea frecventă a încăperilor și încălzirea lor, montarea sistemelor de ventilație în bucătărie (hotă) și baie și depozitarea ghivecelor cu flori doar în balcon (de obicei, plantele mențin umezeala în spațiile în care sunt depozitate). În funcție de dimensiunea camerelor, optează pentru dezumidificatoare termoelectrice (pentru spații mici) sau cu compresor, pentru camere mari.


Umezeala în exces cauzează probleme respiratorii


De asemenea, aerul umed în exces poate duce, în timp, la numeroase probleme de sănătate. Printre acestea, specialiștii amintesc alergiile, astmul, artrita, reumatismul, dar și durerile musculare și inflamațiile articulațiilor. 
Nici umiditatea scăzută nu ne face bine
Pe de altă parte, nici nivelul scăzut de umiditate al locuinței nu este benefic pentru organism. În cazul în care umiditatea este scăzută (cu 20-30%) pot interveni probleme de sănătate precum scăderea rezistenței în fața infecțiilor respiratorii și durerile de gât. De aceea, este bine să folosești un umidificator special, care să purifice aerul.


Aparatul permite reglarea automată
În general, dezumidificatoarele funcționează după un principiu eficient. După ce a trecut printr-un sistem de condensare, aerul este tras cu ajutorul unui ventilator. Treptat, aparatul care echilibrează nivelul de umiditate din aer transformă vaporii în apă și o colectează într-un recipient cu sistem de supraplin (se va opri automat după ce se va umple complet). Dezumidificatoarele mai au și un umidistat, adică un dispozitiv care măsoară permanent nivelul de umiditate din aer. Modelele mai performante au încorporat și un sistem pentru împrospătarea și parfumarea aerului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 08 Martie 2014
Stire din Diverse : Și copiii au zile proaste
Sâmbătă, 08 Martie 2014
Stire din Diverse : Ce faci dacă micuțul refuză baia
Pagina a fost generata in 2.8664 secunde