Ce amănunt este esențial pentru o dietă sănătoasă

79
Ce amănunt este esențial pentru o dietă sănătoasă - ceamanunt-1411049273.jpg

Articole recomandate

Dietele de tot felul au devenit ceva la modă. Se întreabă, oare, toți cei care le urmează, cât de importante sunt vasele în care se pregătesc acele mâncăruri care să ne asigure o siluetă de invidiat? Dacă nu au făcut-o până acum, Click pentru femei ne reamintește că pentru obținerea unor mâncăruri în primul rând sănătoase, avem nevoie nu doar de ingrediente de bună calitate, ci și de vase și ustensile de bucătărie, confecționate din materiale nedăunătoare sănătății, aflate în stare bună, fără spărturi, ciobituri sau corpuri străine. Iată ce ar trebui să avem în vedere pentru a ști în ce vase ar trebui să pregătim meniul dietei pe care o urmăm:

Vasele din oțel inox sunt destul de scumpe, dar constituie o achiziție pentru o viață. Obiectele de bucătărie din inox sunt rezistente, nu se zgârie și nu sunt dizolvate de acizi. Sunt ușor de curățat, păstrându-și vreme îndelungată aspectul strălucitor. Oalele bune din inox au fundul de tip sandwich, confecționat din mai multe straturi de aliaje diferite, bune conductoare de energie. Sunt excelente pentru prepararea în aburi, fiert sau prăjit și necesită puțină grăsime, ajutându-vă astfel să gătiți economic și sănătos. Vasele din inox sunt cele mai frecvent întâlnite în bucătăriile profesionale din întreaga lume. în cazuri extrem de rare s-au înregistrat ușoare probleme la persoanele alergice la nichel, metal ce intră în componența aliajului de oțel inox.

Obiectele din oțel emailat: sunt relativ ieftine, însă prepararea în astfel de vase necesită un consum ridicat de energie. Vasele moderne din oțel emailat sunt de calitate și nu dăunează sănătății, decât în cazul când prezintă ciobituri sau zgârieturi în suprafața de email din interiorul vasului. Este indicat să renunțați la folosirea lor de îndată ce apar aceste ciobituri, întrucât alimentele se vor lipi și se vor arde ușor. Și, ce este mai grav, în timpul preparărilor termice se pot face transferuri de metale și elemente nocive, din materialul neprotejat, în produs. Gătitul în vase emailate necesită utilizarea unor cantități destul de mari de grăsime, acest lucru nefiind tocmai indicat.

Oalele și tigăile din aluminiu: sunt ușoare și simplu de manevrat, dar atenție, sunt ușor deformabile devenind inestetice, iar în cazul că se deformează sau se bombează la bază devin instabile și necesită un timp mai îndelungat pentru preparare. Este bine să evităm utilizarea acestor vase atunci când vrem să gătim preparate ușor acide, ca de exemplu ciorbele acre sau varza murată, întrucât acestea pot dizolva aluminiul, moleculele de metal trecând astfel în produs.

Obiecte din aluminiu și teflon: sunt foarte bune mai ales pentru prăjit și copt. Necesită foarte puțină grăsime pentru preparare și nu permit produsului să adere la suprafața vasului. Stratul foarte subțire de teflon este sensibil și se deteriorează la temperaturi foarte mari, mai ales dacă încălzirea se face uscat, fără adaos de grăsime sau apă. Teflonul se zgârie foarte ușor și de aceea este bine să nu folosiți obiecte metalice ascuțite, cum ar fi furculița și cuțitul sau materiale de curățare abrazive, cum ar fi buretele de sârmă și praful de curățat. Pentru manevrarea produselor preparate în vase teflon, folosiți numai obiecte din plastic sau lemn.

Cuprul: este un excelent termoconductor, vasele din cupru garantând o preparare rapidă și un consum redus de energie. În plus, radierea rapidă și uniformă a energiei în produs a făcut ca vasele din acest material să devină favoritele bucătarilor profesioniști din toate timpurile, regăsindu-se chiar și în bucătăriile caselor regale.

Truc: capacul trebuie să se potrivească perfect cu vasul pereche, pentru a putea să preparați în aburi, cu mai puțină apă și într-un timp mai scurt, salvând nu doar costurile, ci și vitaminele esențiale. Dacă aveți plită de gătit, pentru a valorifica la maximum energia, folosiți numai vase cu fundul perfect drept și cu diametrul apropiat de cel al plitei utilizate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 19 Septembrie 2014
Stire din Diverse : Din secretele unei diete sănătoase
Vineri, 19 Septembrie 2014
Stire din Diverse : Mănâncă lactate și slăbește
Vineri, 19 Septembrie 2014
Stire din Diverse : Există dulciuri care nu îngrașă?
Joi, 18 Septembrie 2014
Stire din Diverse : Transferă marea în casa ta
Miercuri, 17 Septembrie 2014
Stire din Diverse : Mici secrete pentru reușita murăturilor
Miercuri, 17 Septembrie 2014
Stire din Diverse : Cum să prepari rapid un pate natural
Miercuri, 17 Septembrie 2014
Stire din Diverse : Cum să scapi de mirosurile din bucătărie
Miercuri, 17 Septembrie 2014
Stire din Diverse : Desert special de sezon
Pagina a fost generata in 3.618 secunde