Ce trebuie să știți dacă sunteți angajați sezonieri sau zilieri

2009
Ce trebuie să știți dacă sunteți angajați sezonieri sau zilieri - zilier-1365086832.jpg
În mai puțin de o lună de zile se dă drumul la sezonul estival. Hotelierii, patronii unităților de alimentație publică și ai magazinelor de pe litoral caută angajați pe perioada sezonului. Atenție, solicitați încheierea de contract de muncă, astfel încât să nu riscați amenzi de la inspectorii de muncă. Dacă faceți muncă necalificată, puteți fi angajat ca și zilier, dar nu este nevoie și de contract de muncă. 

Sezonierii, adică salariații pe timpul sezonului estival, pot avea contracte de muncă pe perioadă determinată. Angajații care sunt încadrați pe baza unui contract individual de muncă încheiat pe durată determinată pot fi și ei supuși unei perioade de probă. Aceasta se calculează în funcție de durata contractului. Astfel, perioada de probă a unui contract individual de muncă încheiat pentru mai puțin de trei luni de zile nu poate depăși cinci zile lucrătoare, în timp ce, în cazul unui contract de muncă a cărui durată este cuprinsă între trei și șase luni, perioada de probă poate fi de maximum 15 zile lucrătoare. Pentru un contract de muncă mai mare de șase luni, perioada de probă poate fi de cel mult 30 de zile lucrătoare.


Zilierii, numai pentru munci necalificate

În cazul zilierilor, ei nu au contract de muncă, dar nu pot lucra mai mult de 12 ore pe zi și nu pot face decât munci necalificate. Conform legii, ei pot fi plătiți cu cel mult 10 lei pe oră dar nu mai puțin de 2 lei pe ora de muncă. Pentru activitatea zilierilor nu se datorează asigurări sociale, de sănătate ori contribuții la fondul de șomaj, nici de către angajator și nici de zilier. Domeniile unde se pot angaja zilieri sunt: agricultură, vânătoare, pescuit, piscicultură și acvacultură, pomicultură și viticultură, apicultură, zootehnie, manipulări marfă, activități de întreținere și curățătorie, spectacole, producții cinematografice și culturale, publicitate.

Activitatea se poate desfășura fără încheierea unui contract de muncă între angajator și zilier, iar perioada lucrată în acest mod nu este considerată vechime în muncă sau perioadă asigurată din punctul de vedere al prestațiilor sociale. Din punct de vedere fiscal, activitatea zilierilor se impozitează numai cu impozitul pe venit de 16% raportat la suma brută, plata acestuia fiind în sarcina angajatorului.

Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă.

Activitatea desfășurată de zilier nu îi conferă acestuia calitatea de asigurat în sistemul pu-blic de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru șomaj și nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acesta va putea încheia, opțional, o asigurare de sănătate și/sau de pensie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9034 secunde