Cea mai veche geamie din România poate fi admirată la Mangalia

1616
Cea mai veche geamie din România poate fi admirată la Mangalia - 937e55950b2f7c61e80237f72dafc94b.jpg
Cei care ajung în vacanță la Mangalia pot vizita unul dintre cele mai importante obiective turistice, respectiv Geamia "Esmahan Sultan", care a fost reabilitată din temelii, la fel ca mormintele din jur și curtea.
Geamia din Mangalia este cea mai veche din România și a fost ridicată în 1525. Ea a fost numită "Esmahan Sultan", după numele fiicei lui Selim al II-lea.
Cea mai veche reprezentare grafică a geamiei este o pictură în acuarelă, ce datează din 1828 și care a fost realizată de călătorul francez Hector de Bearn.
În lucrare este înfățișat un minaret mult mai înalt decât cel actual. Specialiștii care au lucrat la refacerea Geamiei "Esmahan Sultan" spun că singura explicație a acestei inadvertențe o reprezintă un posibil cutremur, ce a avut loc între anii 1829-1838 și care ar fi avut o magnitudine de 7,3-7,5 grade. Se mai spune că, în timpul războiului dintre Rusia și Turcia, geamia a fost bombardată de ruși, iar minaretul a fost serios avariat.
Experții români care au studiat în 2007 gradul de degradare al construcției și cimitirului musulman care o înconjoară au constatat că partea superioară a minaretului era foarte înclinată, riscând să cadă la cel mai mic cutremur. De asemenea, clădirea geamiei era serios deteriorată, la fel și stâlpii de susținere din lemn, în timp ce cimitirul musulman era năpădit de buruieni crescute în mod necontrolat în ultimii 40 de ani. Pe cale de consecință, s-a stabilit că este nevoie urgentă de o reabilitare. Deși moscheea și cimitirul acesteia sunt înregistrate în lista Monumentelor Istorice din România, fiind considerate, ca importanță, de clasă "A", nu au existat bani suficienți care să fie alocați de statul român. Totuși, s-a găsit un salvator, Capa Tunc, un afacerist turc, care a donat un milion de euro pentru reabilitare.
Reparațiile au fost făcute de muncitori turci și români. Acestea au cuprins atât acoperișul, interiorul și exteriorul clădirii, cât și minaretul, care ajunsese atât de înclinat încât nici hogea nu mai îndrăznea să urce în el, pentru a chema la rugăciune atât credincioșii, dar și curtea geamiei.
Mai mult, după înlăturarea buruienilor din curte, au putut fi redescoperite și mormintele de aici. Potrivit specialiștilor, cele mai multe datează din anii 1200-1212, deci înainte de ridicarea moscheei, aici fiind înmormântați hogi, comandanți de oști, în general personalități ale Imperiului Otoman care au decedat în zona aceasta.
Toate inscripțiile sunt în limba arabă veche și traducerea lor a însemnat o muncă extrem de dificilă pentru specialiștii aduși din Turcia. În curte au fost construite o fântână și o clădire specială, unde credincioșii musulmani se pot purifica înainte de slujbă. Tot aici a fost amenajată o potecă din piatră, care înconjoară toată curtea, dând posibilitatea vizitatorilor să admire întreg edificiul.
Turiștii pot vizita geamia, mormintele și chiar și minaretul, de la înălțimea căruia pot admira întreg orașul Mangalia. Mai mult, hogea le va povesti întreg istoricul locașului de cult și, ulterior, îi va pofti și înăuntru, pentru a asista la rugăciunea credincioșilor musulmani. Taxa de intrare este de cinci lei, dar copiii, elevii și studenții au reducere și plătesc doar doi lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2934 secunde