Centre de consiliere gratuită pentru părinți

235
Centre de consiliere gratuită pentru părinți - 70a6d0ab10eecafa8b4f616717172fef.jpg
Organizația "Salvați Copiii" a inaugurat, vineri, la București, primul Centru de consiliere pentru Părinți. In cadrul centrului, căruia i se adaugă alte patru în orașele Iași, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara, principalele servicii oferite au în vedere consilierea individuală și de grup pentru părinți și copii, pregătire și consultanță pentru specialiștii din domeniul sănătății, educației și protecției sociale, precum și activități de informare și educație desfășurate în comunitate, la nivel urban și rural.
Înființarea centrelor respective face parte din proiectul "Părinți competenți, copii sănătoși - Dezvoltare de servicii de parenting în România" și e posibilă cu sprijinul financiar al Islandei, Liechtenstein-ului și Norvegiei.

Părinții din sud-estul țării,cei mai nepăsători
Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, neglijarea minorului de către părinți este forma de încălcare a drepturilor copilului cel mai des raportată. Peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportate în 2009 au fost de neglijare. Din cele 11.686 de cazuri de abuz înregistrate în 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emoțional, 572 abuz sexual și 8.101 au fost de neglijare în familie.
La nivel național, cei mai nepăsători părinți față de copiii lor sunt cei din regiunile de sud-est (24% din totalul cazurilor raportate anul trecut). O explicație ar fi că aici sunt cei mai mulți minori care au rămas singuri în urma plecării părinților lor la muncă, în străinătate. Părinții din sud-est sunt secondați de cei din nord-est (peste 18 % din totalul cazurilor de neglijare).
Centrele de consiliere pentru părinți sunt servicii publice gratu-ite, dezvoltate la nivel comunitar, și își propun promovarea, dez-voltarea și implementarea de servicii îmbunătățite de parenting, pentru a asigura integrarea părinților într-un program de consiliere ("parenting") înainte ca dificultățile din relația copil-părinte să îl plaseze pe minor într-o situație de risc.
Centrele deschise de "Salvați Copiii România" beneficiază de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenți sociali și psihopedagogi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9489 secunde