Cine se pregătește de grădiniță, copilul sau părinții?

586
Cine se pregătește de grădiniță, copilul sau părinții? - gradinitapregatirecopii2-1314376225.jpg
Cel mic a împlinit vârsta la care trebuie să meargă la grădiniță, dar părinții încă stau pe gânduri dacă să înceapă pregătirile sau să-l mai țină un an acasă. Se întreabă dacă prichindelul, atât de năzdrăvan în spațiul familiar al locuinței, va reuși să se integreze în colectivitate.

Sunt îngrijorați (de fapt, mămicile sunt cele mai neliniștite), pentru că este prima separare reală de familie și se întreabă dacă cel mic va plânge, dacă va dormi, dacă va mânca, dacă se va juca cu restul copiilor sau o va asculta pe educatoare.

Apoi, separarea de părinți, din fiecare dimineață și regăsirea, la prânz sau după-amiază, pun și ele la încercare nervii copilului și stârnesc fel de fel de reacții: unii copii plâng, în vreme ce alții sunt doar triști sau ajung să refuze să mănânce sau să-și roage părinții să nu-i mai ducă la "grădi".

Sunt însă copilași care se încântă cu jocurile și prietenii pe care și-i fac la grădiniță și așteaptă cu nerăbdare reîntoarcerea, în fiecare dimineață.

Entuziasm și răbdare

Ca părinte, trebuie să verificați dacă cel mic este pregătit să meargă într-o colectivitate. Și puteți face acest lucru cu ajutorul unei analize cât mai obiective a felului de-a fi a micuțului.

Astfel, ideea de a merge zi de zi la "grădi" îi va încânta pe copilașii entuziasmați să afle lucruri noi, să exploreze și care pun mereu în-trebări. De asemenea, este bine ca micuțul să știe să asculte, să fie atent când i se vorbește și să aibă răbdarea să asculte o poveste, în întregime, fără întreruperi. Este de ajutor și dacă cel mic împarte jucăriile cu copilașii din jurul lui. Înseamnă că are capacitatea de a face compro-misuri și de a se integra în co-lectivitate.

Dar, cel mai important, copilul trebuie să poată să folosească toaleta și să se poată hrăni singur.

Vizitați grădinița

Înainte de a începe cursurile, pregătiți-l pe cel mic încă din vacanță. Vizitați grădinița de câteva ori în timpul verii, lăsați-l să se joace în curtea instituției, de preferat cu câțiva dintre viitorii colegi. În acest fel, nu îi va vedea ca pe niște străini la începutul anului școlar. Faceți un tur al grădiniței, vizitând sala unde va învăța micuțul, toaleta și infirmeria. Totodată, încercați să-l convingeți să facă diverse activități pentru o perioadă limitată de timp și aveți grijă să se țină de orar. De exemplu, să picteze ceva pentru o oră sau să se joace într-un singur loc preț de jumătate de oră. Aceste activități îl vor face să resimtă mai ușor tranziția de acasă la grădiniță.

Cum se pregătesc părinții

Nu trebuie uitat, însă, că nu doar copilul trebuie pregătit pentru începerea grădiniței, ci și părinții lui. Mama, în mod special, resimte această separare, căci cel mic se depărtează, își creează o lume a lui. Iar reacția mamei poate influența modul copilului de a percepe grădinița. Dacă mama va transmite îngrijorarea și teama ei celui mic, e posibil ca acesta să refuze să meargă la grădiniță. Reacțiile adulților sunt decisive în a-l ajuta sau în a îngreuna adaptarea copilului la noul mediu și la noile activități.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7399 secunde