Codul etic pentru combaterea discriminării e gata!

438
Discriminarea și discursul de ură din mediul on-line sunt combătute acum și printr-un cod etic, rezultat al Programului Stop Prejudecăților despre Etnia Romă (S.P.E.R.).
Potrivit informațiilor furnizate de site-ul www.divers.ro, codul va fi implementat în primă fază la nivelul blogurilor, urmând să fie extins ulterior în tot mediul virtual.
Inițiatorii proiectului au gândit acest cod ca un "set de aspirații" și nu unul de reguli. Codul exprimă public atașamentul față de principii etice nondiscriminatorii.
"Moderarea echilibrată a forumurilor de discuții contribuie la îmbunătățirea calității întregului conținut, adăugând forță și încredere elementelor de conținut, dinamizând dezbaterile. Prin contrast, dezbaterile nemoderate pot duce la insulte, atacuri la persoană și comentarii de calitate îndoielnică, care pun într-o lumină nefavorabilă produsul promovat", se menționează în preambulul la manifestul ce poartă semnătura S.P.E.R.
Demersul redactării acestui cod etic ce se adresează media on-line a venit ca o alternativă la inițiativele legislative recente care riscă, în opinia inițiatorilor programului, să afecteze grav libertatea de exprimare. "Legislația existentă conține deja reglementări care sancționează penal discursul ce incită la ura, xenofobia, negarea Holocaustului sau promovarea ideologiilor fasciste. Acest cod etic trebuie văzut ca un set de aspirații și nu ca un set de reguli, un manifest prin care se exprimă public atașamentul față de principii etice nondiscriminatorii", se mai arată în același preambul.
Cum codul nu are un mecanism propriu-zis de implementare, introducerea acestor principii etice se face prin asumarea acestora de către fiecare factor implicat, ele aplicându-se oricărei forme de conținut on-line: text, audio, video, fotografii.
"Preluarea codului etic reprezintă un gest de solidaritate pentru transformarea spațiului on-line într-un mediu în care drepturile omului sunt respectate", susțin inițiatorii proiectului.
Una dintre normele prevăzute în cod se referă la "evitarea utilizării stereotipurilor și prejudecăților cu privire la rasă, vârstă, sex, orientare sexuală, de vârstă sau de dizabilitate, precum și orice alt criteriu care ar putea genera discriminarea".
Întregul set de norme al codului etic adoptat de S.P.E.R. poate fi consultat la adresa www.divers.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 August 2009
Stire din Diverse : StarCraft 2 a fost amânat
Luni, 10 August 2009
Stire din Diverse : Windows 8 vine în 2012
Pagina a fost generata in 2.8022 secunde