Colecție de armament, în premieră la Muzeul de Marină

831
Colecție de armament,  în premieră la Muzeul de Marină - colectie-1312993282.jpg
Ieri, Muzeul de Marină Română a scos la iveală colecția de arme albe și de foc, care a stat ferită în depozit încă din perioada 1965-1969.

Pentru atragerea publicului iubitor de istorie și cultură, conducerea instituției a hotărât să organizeze o expoziție mai puțin obișnuită pentru activitatea unui muzeu de profil. Astfel, a adunat arme din patrimoniul muzeului, unele care nu se aflau în cea mai bună formă, și le-a redat povestea. De acum înainte, în Sala Știubei, vizitatorii își vor putea completa cunoștin-țele prin înțelegerea evoluției armamentului.

Muzeograful Andrei Vochițu, comisar de expoziție, a mărturisit că nu este atât de important să vedem cea mai veche armă, cât să avem perspectiva evoluției de la armă cu cremenă la cea cu capsă, cu ac și până la cea cu cartuș, utilizată și în vremurile noastre.

În sală, armele sunt așezate în ordine cronologică, astfel încât vizitatorii să aibă cea mai bună viziune asupra aspectului armelor dinainte de 1850, în timpul războiului de independență și în cel de-Al Doilea Război Mondial până la perioada modernă.

Andrei Vochițu ne spune că epoca de vârf a armamentului a fost cea victoriană, când oamenii se pregăteau de război. Armele sunt de atunci într-o continuă perfecționare.

Un loc deosebit în sală îl au armele românești din perioada 1945-1957.

Atenția este atrasă și de armele mici. Așa zisele pistoale de damă erau folosite de diplomați și se ofereau mai mult drept cadouri.

v v v

Vizitatorii vor putea să admire și colecția de arme albe. Deosebite sunt pumnalele germane. În 1900, când se afirma armata marină germană, tecile erau atent lucrate, cu modele, însă, cu timpul, au devenit mai simple. Evoluția a fost de la fast la utilitarism.

Săbiile au fost folosite până în 1953. Acestea erau drepte pentru tăiere sau curbate pentru cava-lerie. Sabia cazacilor se bucură de un design perfect, fiind o sabie ușor curbată.

Expoziția de arme albe și de foc va putea fi văzută cel puțin șase luni de acum încolo.

Alexandra COJOCARU

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 August 2011
Stire din Social : Mâine plouă pe litoral
Pagina a fost generata in 0.4376 secunde