Concertele "incașilor" dau farmec stațiunii Jupiter

423
Concertele
După ce au încântat cu melodiile lor miile de turiști de la Mamaia, "incașii" s-au mutat și în sudul litoralului românesc. Dacă vă aflați în vacanță la Jupiter, seara, la plimbare, acordați-le câteva minute artiștilor veniți de peste mări și țări. Chiar merită!

Două grupuri de artiști din America de Sud, unul din Peru, celălalt din Ecuador, au adus pe litoral cultura materială și spirituală a vechilor incași. Dacă ajungeți în Jupiter, în zona centrului comercial Mocea, sau pe drumul ce șerpuiește spre plajă, lângă parcul de distracții Club Nautic Angelli, nu puteți să nu-i remarcați pe componenții celor două formații. Deși sunteți la mare, o să vă simțiți - măcar pentru câteva clipe - excursionist în Anzii Centrali.
Costumele artiștilor sunt viu colorate, nelipsind celebrele pene. Cântă la instrumente tradiționale, suflă într-un fel de nai sau taragot și bat în tobe - cu palmele, nu cu bețele - mai ceva ca Lipan "Țăndărică".
"Scena" amenajată ad-hoc im-presionează prin lumină și bun simț estetic. Printre laserele multicolore, pot fi zărite decorațiuni interioare pe care sunt înscrise numele țărilor de proveniență, țesături, blănuri de urs și chiar un craniu de bizon, pe fruntea căruia a fost imprimat bustul unui bătrân indian.
"Incașii" cântă, dar și dansează. Sunt interpretate dansuri specifice zonei sud-americane, pașii mici și mărunți fiind alternați cu salturi spectaculoase. Cea mai apreciată de public este solista Maya, o tânără în vârstă de 20 de ani, frumoasă foc, pe care mulți dintre turiști - dintre cei mai tineri - o cer de soție!
Pentru amatorii de suveniruri, oferta peruanilor este cât se poate de generoasă. Se vând plachete, casete și CD-uri cu piesele cântate la Jupiter, dar și obiecte tradiționale - brățări, agrafe, ace de păr, coliere, inele și chiar vârfuri de săgeți, toate la prețuri accesibile.
"Sunt foarte plăcuți, și ca înfățișare, și ca interpretare. Acordurile și ritmurile lor îmi amintesc de Ultimul Mohican. I-am mai văzut și anul trecut, la Mamaia. Sper să aibă aici cât mai multe spectacole", spune Alexandra (21 de ani), o studentă la ASE București, venită cu familia pe litoral.
"Este pentru prima oară când îi întâlnesc și pot spune că mi-au lăsat o bună impresie. Cel mai mult mi-au plăcut costumele lor. Sunt atenți la fiecare gest și respectuoși cu publicul. Cred că multe dintre așa-zisele vedete din România ar trebui să ia exemplu de la ei și să fie mai modești", este de părere turistul Ionel Dragomir, din Sibiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 07 Iulie 2009
Stire din Diverse : Blitz
Pagina a fost generata in 1.7755 secunde