A fi sau a nu fi… la curent?

Controlul inteligent al consumului de energie, la un gadget distanță

510
Controlul inteligent al consumului de energie, la un gadget distanță - c6004f428bc8d7395dec64d274fcf22c.jpg
Administrarea propriului consum de energie, monitorizarea curentului electric care curge prin cablurile plasmelor, computerelor și foehnurilor din casă, iată un trend care se extinde tot mai repede, pe măsură ce marile companii din industria IT&C și o pleiadă de start-up-uri caută (și găsesc) soluții.

Apple este ultimul gigant care a intrat în jocul economisirii de energie, inventând un dispozitiv care controlează câtă electricitate consumă diferitele instalații electronice din casă.
Potrivit schemelor tehnice prezentate de Apple, gadgetul va centraliza datele de la fiecare dispozitiv în parte, prin intermediul rețelei electrice a casei.
Compania a mai dezvăluit și niște modele inteligente de prize și triplu-ștechere, care se pot conecta la dispozitivul central, controlând astfel fluxul de energie, prin impunerea unor limite.
"Oamenii primesc astfel un instrument prin care își vor reduce facturile la curent. Aplicația face un grafic al consumului și arată ce «pagubă» cauzează fiecare gadget în parte. Astfel, utilizatorii pot personaliza consumul, pot seta telefoanele să se încarce doar în anumite perioade ale zilei, pot pune alte instrumente în hibernare, atunci când nu sunt folosite, totul cu un singur program", spun cei de la Apple.
Compania a identificat mai multe greșeli în comportamentul "energetic" al oamenilor, care duc la un consum mult peste nevoi: "Multe PC-uri sunt pornite și lăsate să meargă, doar pentru a încărca alte dispozitive conectate prin USB, în loc de a le reîncărca la priză. Sursa unui PC este mult prea puternică pentru a încărca un reportofon. Astfel, tot PC-ul consumă curent, doar pentru un singur dispozitiv".
Cei de la Apple nu sunt singurii care lucrează în domeniul managementului curentului electric. Multe alte companii, mai mici și mai mari, încep să vândă diferite soluții similare, în condițiile în care utilizatorii folosesc un număr crescând de gadgeturi electronice, multe dintre ele "dependente" de curent, cum ar fi smart phone-urile și e-reader-ele.
Google.org, spre exemplu, o organizație filantropică a companiei, a realizat PowerMeter, o aplicație web care poate monitoriza consumul de energie al unei case, prin intermediul datelor conectate de la aparatura instalată de proprietari. Cei de la Google au declarat că intenționează să îmbunătățească softul, pentru a permite oamenilor să și controleze modul în care curentul este împărțit în case.
Nici Microsoft nu stă pe bară și introduce aplicația Hohm, care le oferă oamenilor modele de comportament energetic, pe baza datelor colectate de la furnizorii de utilități.
La ultima ediție a CES (Consumer Electronics Show), General Electric și Whirlpool au anunțat că lucrează intens, împreună cu fabricantul de LCD-uri OpenPeak, pentru a crea o telecomandă cu touch screen, capabilă să controleze toate gadgeturile din casă.
Consola de control se va lega wireless la aparatura electrocasnică, prin intermediul unor protocoale clasice (Zigbee sau Z-Wave), pentru a colecta date și monitoriza consumul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Pui umplut
Pagina a fost generata in 2.2311 secunde