Copiii și frica de apă

424
Copiii și frica de apă - fc879743ee2196b59f45973a9173c9f3.jpg
Vara este bucuria copiilor, pentru că se pot bălăci în voie în apa mării sau în piscină. Există și micuți pe care chiar și câteva picături de apă îi înspăimântă, de aceea ei trebuie învățați să iubească apa. Specialiștii spun că părinții sunt responsabili de teama copilului de apă.

Cufundarea bebelușilor în apă este o plăcere atât de mare pentru ei, încât îi vezi cum gânguresc și zâmbesc de plăcere. Alții în schimb plâng dacă ating apa, motiv pentru care mulți părinți se întreabă dacă nu cumva este vorba de hidrofobie.
Unii psihologi au legat frica precoce de apă cu un traumatism petrecut la naștere. Este posibil ca bebelușul să-și fi fixat senzația de frică în memorie atunci când mamei i s-a rupt apa și el să asocieze momentul cu o senzație neplăcută.

Învățați bebelușii să iubească apa
Se spune că micuții nu cunosc frica de apă până la patru luni, după care apar fel de fel de motive pentru a se teme. "Frica de apă se învață, nu te naști cu ea, la fel ca toate celelalte frici. Nu există om care să nu se teamă de ceva", atrage atenția dr. Marian Fâșie, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Există și situații în care bebele se comportă, la o anumită vârstă, ca peștele în apă, ca mai apoi să-i fie teamă să stea și pe malul apei. Specialiștii susțin că familiarizarea cu apa este un proces la fel ca și mersul, astfel că micuții trebuie învățați să iubească apa.
O posibilă cauză a fricii de apă la copii poate fi un accident, chiar și minor, în propria baie. Micuții păstrează în memorie experiența neplăcută și, de fiecare dată când se ivește ocazia de a intra în apă, această amintire se declanșează și îi provoacă teama. Un ceai fierbinte sau o băiță mai caldă decât de obicei poate fi un motiv ca puștiul să nu vrea să intre în apă. "Dacă bebelușul nu a avut o experiență negativă, nu are de ce să-i fie teamă. Dacă însă mama a venit la mare și, încinsă de soare, a intrat în apa mării și l-a băgat pe bebe în apa rece a doua oară va urla cât de tare îl vor ține plămânii", ne spune dr. Fâșie.

Părinții, responsabili de teama copilului de apă
Specialistul a explicat că fricile se învață din copilărie, de aceea părintele trebuie să fie atent. Potrivit medicului primar pediatru, "introducerea forțată a copilului în apă poate naște hidrofobie".
Copiii pot crede că apa îi va înghiți, astfel că ei pot deveni și victimă a imaginației bogate. "Atenție mare, pentru că o fobie se asociază întotdeauna cu un grup de fobii, de înălțime, de soare etc.", a completat medicul.
Dr. Marian Fâșie sfătuiește părinții să aibă răbdare de fiecare dată când vor să obișnuiască bebelușii cu un lucru nou: "Există o teamă a copiilor pentru orice este nou, de aceea apropierea trebuie făcută în termen de acceptare progresivă. Teama este urmarea unor greșeli educaționale, așa că aveți mare grijă", subliniază specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7052 secunde