Credincioșii musulmani se pregătesc de Kurban Bayram

1335
Credincioșii musulmani se pregătesc de Kurban Bayram - 94244e6261dcec35d39f4a6a34d9a693.jpg
Musulmanii din întreaga lume se pregătesc de sărbătoare. Vineri, 27 noiembrie, ei vor marca prima din cele patru zile de Kurban Bayram. Este Sărbătoarea Sacrificiului, care se celebrează în ultima lună din calendarul islamic. Pe lângă sacrificiul propriu - zis al unui animal, de această sărbătoare este legat și unul dintre cele mai importante momente din viața fiecărui credincios musulman, respectiv pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina.
De altfel, aproximativ 80 de credincioși musulmani din România au plecat săptămâna trecută în tradiționalul pelerinaj la locurile sfinte, organizat anul acesta în premieră de Muftiatul Cultului Musulman din România.
În ceea ce îi privește pe credincioșii rămași acasă, ei vor petrece prima zi de sărbătoare mergând dis-de-dimineață la geamie, la slujbă (bărbații).
Odată slujba terminată, se face și urarea "Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!", pentru etnicii tătari, și "Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!", pentru comunitatea turcă. Este momentul care marchează și începutul sărbăto-rii.
Credincioșii merg apoi la cimitir pentru pomenirea morților, iar apoi acasă unde îl așteaptă pe hoge pentru săvârșirea ritualului propriu-zis de sacrificare a animalului. Se sacrifică de obicei bovină, ovină sau, acolo unde este cazul, cămilă.
Apoi, în timp ce bărbații se ocupă cu tranșarea, gospodina pregătește "bawir kizartma". Este un fel de tochitură românească, preparată de această dată din măruntaiele de la batal.
Tradiția spune că o parte din carne se împarte celor săraci și văduvelor, o parte pentru cei care vin în vizită și o parte se păstrează pentru familie.
Tot în prima zi de Kurban Bayram, în rândul familiilor comunității musulmane din Dobrogea se obișnuiește ca cei mici să meargă la colindat. Copiii umblă din casă în casă, urând "Un Bayram fericit!" și sărutând mâna celor în vârstă, colindul fiindu-le răsplătit cu dulciuri, nelipsite fiind, și de această dată, baclavalele.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 23 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Subfilială a UDTTMR la Siliștea
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Chiftele cu dovlecei
Pagina a fost generata in 1.846 secunde