Cum amenajezi o încăpere? Iată regulile de bază

899
Cum amenajezi o încăpere? Iată regulile de bază - fondamenajare-1357748064.jpg
Indiferent că e vorba de bucătărie, living sau dormitor, amenajarea unei încăperi pornește de la aceste reguli de bază pe care fiecare dintre noi ar trebui să le știe.


1. Culoarea pereților se alege întotdeauna ultima

Chiar dacă pare elementul cel mai vizibil dintr-o cameră, culoarea pereților se alege abia la final, când ai decis asupra mobilei, parche-tului, ușilor, etc. Evident, vorbim de cazurile când pereții nu vor fi albi, ci colorați.

2. Piesele mari se aleg primele

Mobila, covorul, draperiile se aleg primele și abia apoi te poți gândi la decorațiuni. Chiar dacă ai văzut cel mai frumos lampadar din lume, e bine să nu îl cumperi până când nu ai celelalte piese așezate la locul lor sau măcar alese. Altfel, e posibil să nu se potrivească deloc.

3. Căile de acces rămân libere

Când așezi mobila, ai grijă să nu blochezi "căile de acces" naturale, de exemplu calea cea mai scurtă dintre două uși, calea cea mai scurtă dintre o ușă și un dulap, etc.

4. Contrastul și ritmul

Contrastul este absolut necesar pentru a adăuga camerei acel "ceva" care o scoate din banal. Cel mai simplu este să creezi contraste între culori. În același timp, orice cameră are nevoie de ritm, adică de repetarea anumitor elemente. De pildă, imprimeul de pe covor va fi prezent și pe câteva perne sau pe draperii sau culoarea canapelei va fi aceeași cu a vazelor de flori.

5. Punctul de interes

În orice încăpere trebuie să existe un punct de interes, adică un element care atrage atenția fie prin design, fie prin culoare sau alte calități. Poate fi vorba de o piesă de mobilier, un șemineu, un tablou sau orice alt element mare, care atrage privirile. Evită să încarci decorul cu prea multe piese care sar în ochi.

6. Proporțiile corecte

Orice obiect pe care îl așezi în camera ta, trebuie să fie propor-țional ca dimensiuni cu celelalte obiecte, dar și cu încăperea în sine. De exemplu, o canapea uriașă cu multe perne pufoase, arată foarte urât într-o cameră mică și cu tavan foarte jos.

7. Formele rotunde care calmează

Majoritatea elementelor dintr-o cameră - covoare, tablouri, mese - au unghiuri de 90 de grade, ceea ce "agresează" ușor privirea. Nu uita să introduci în decorul tău elemente cu formă rotundă, care calmează ochiul. Poți alege un covor rotund, o măsuță de cafea rotundă sau textile cu imprimeuri rotunde.

Sursa: www.unica.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 10 Ianuarie 2013
Stire din Diverse : Cum alegi televizorul din cameră
Pagina a fost generata in 3.8925 secunde