Cum e mai bine să îți construiești casa, cu o firmă sau în regie proprie

14753
7
Cum e mai bine să îți construiești casa, cu o firmă sau în regie proprie - cobstructiecasa-1361196410.jpg
Există foarte multe locuințe, la ora actuală în România, construite în regie proprie. Regia proprie reprezintă construcția unei case pe etape, fiecare etapă fiind realizată de diverse echipe de muncitori, viitorul proprietar fiind cel care supraveghează lucrările și asigură tot necesarul de materiale.


Foarte mulți oameni adoptă această variantă deoarece sunt ferm convinși că este cea mai ieftină soluție pentru a-ți construi o locuință. Construcția în regie proprie nu implică contractarea unei firme de construcții și nici plata unei sume de bani bine stabilită, care de cele mai multe ori pare extrem de mare și neînțeleasă de viitorii proprietari.

Un alt motiv pentru care se alege această variantă este neîncrederea și miturile existente despre seriozitatea firmelor de construcții și a specialiștilor. Însă, în momentul în care ne construim casa în regie proprie tot ceea ce se întâmplă pe șantierul în cauză nu va fi garantat de nimeni ci voi veți fi singurii responsabili atât pentru eventualele probleme cât și pentru succesul materializării visului vostru.

Cu alte cuvinte, voi veți fi atât diriginte de șantier cât și responsabil de achiziționarea și transportarea materialelor necesare construcției. Altfel spus, dacă luați această decizie și dacă vreți să ridicați casa la roșu într-un timp destul de real ar fi bine să vă luați concediu și să amânați orice excursie programată.

Deși cel mai important aspect care conduce către această decizie este suma de bani implicată, de cele mai multe ori, este mult mai avantajos, din punct de vedere financiar, să-ți construiești casa cu ajutorul unei firme de construcții decât în regie proprie. Aproape în 90 % din cazurile construcțiilor realizate în regie proprie, suma de bani care se stabilește la începutul șantierului se schimbă pe parcurs în defavoarea beneficiarului. Apar tot felul de cheltuieli pe care, viitorii proprietari, trebuie să le achite și să se complacă situației pentru a nu rămâne fără meșteri pe șantier.

Cum e mai ieftin?

Pe site-urile de specialitate, părerile pro și contra sunt împărțite. Iată ce spune un astfel de comentariu:

Doriți să vă construiți o casă la roșu, cu o suprafață de circa 150 mp, zidărie, P+M, a cărei construcție durează la roșu circa 100 zile( în condițiile în care se lucrează constant).

Vă interesați și aveți două oferte: una de 40-49 euro /mp( plus TVA, dacă vă interesează) din partea unei firme ce garantează toate cheltuielile incluse, cât și integritatea lucrării, și o ofertă de 25-30 euro/mp din partea unei echipe de "meseriași"…

Ce va alege orice om interesat de "cea mai mică ofertă"? Firește... "ofertă" meseriașilor. Așa este obiceiul, și este și mai "ieftin".

Dar să vedem ce înseamnă cu adevărat o astfel de ofertă.

Nu uitați că meseriașii cer asemenea sume exclusiv pe manoperă.

Pe parcursul lucrării veți avea de plătit și:

- 25-35 lei/zi deplasarea lucrătorilor la și de la lucrare (cu auto, autobuz, tren, etc)

- 40-50 lei/zi mâncarea meseriașilor

Rezultă o valoare suplimentară totală de 65-85 lei/zi x 100 zile = 6500-8500 lei, care raportată la suprafață înseamnă 10-13 euro/mp în plus, ajungând la 35-43 euro/mp.

Fără excepție, veți plăti suplimentar și: descărcare mate-riale din mașini, manipulare materiale pe teren, țigările, ..și uneori și băutură pentru "meseriași" - în total o valoare de 3000-4500 lei raportată la întreaga lucrare.

Va rezulta o valoare suplimentară raportată la mp de + 4.7 - 7 euro, deci o valoare reală de 39.7-50.0 euro/mp.

Dar "meseriașii" vor consuma cu siguranță materiale în exces, deoarece materialele nu sunt responsabilitatea lor (este mult mai ușor și mai comod să nu se refolosească lemnul, sau să taie din bara întreaga de fier, sau să se arunce jumătățile de cărămidă).

Va rezulta și o pierdere la materiale de construcție de minim (!!) 3-5.000 lei, ceea ce crește costul cu 4.7- 7.7 euro, rezultând o valoare reală, de 44,5 - 57,7 euro/mp (de obicei tinde către maxim)

Aceasta ca să nu mai vorbim de:

- posibilitatea "renegocierii" în timpul lucrării ... în sens crescător, bineînțeles.. (în peste 75% din cazuri!!)

- posibilitatea apariției de greșeli remediabile sau chiar iremedia-

bile în structura casei (cu valori mari!)

- posibilitatea ca lucrarea să se "lungească" la 5-6-8 luni (deoarece "meseriașii" mai lucrează la încă trei case, simultan...- sau posi-bilitatea că aceștia să "dispară", pur și simplu…

Situațiile de mai sus pot crește ușor valoarea la 60-80 euro/mp, preț real, manoperă la roșu, executată de "meseriași"... Trist (pentru amatorii de "chilipiruri")... dar adevărat!

Și acum, revenind la ce ați refuzat: o ofertă serioasă, "all inclusive", cu garanție, între 40-49 euro... mai credeți că merită să construiți cu "meseriași"? (www. casamea.ro; www.kudika.ro)


Comentează știrea

dan
19 februarie 2013
ion

casa

...
19 februarie 2013
prin firme de constructii

Mi se pare cel mai comod si mult mai sigur sa faci, indiferent de lucrare; constructie; reparatie etc, prin intermediul unei firme.. se face un contract bine stabilit de la inceput si ai si garantie la lucrarea respectiva, pe cand asa... :-( .. chiar nu inteleg deloc si adminstratorii asociatiiolor de locatari de ce nu face niste contracte cu firme ptr. reparatii, zugraveli etc.. si ia numai "meseriasi" cunostinte ptr. ca sunt vezi doamen mai ieftini, fara sa sa-si dea seama ca de fapt asa este mult mai scum.. avand in vedere ca lucrarea respectiva fiind "carpita" peste 2 3 sapatamani platesti alti bani ptr o noua reparatie, nevavand garantie

iulian
19 februarie 2013
regie propie

si la regie proprie este obligatoriu dirigintele de santier

ANTREPENORU
19 februarie 2013
FALS ARTICOL

UN REPORTAJ DE CA..CA..T !! CINE DRAQU ITI PLATESTE TIE DRUMUL, MASA, TIGARILE, BAUTURA, ETC, ETC...STABILESTI MANOPERA SI FIECARE CU CHELTUIELILE LUI ! AM SI FACUT DOUA APARTAMENTE SI FAMILIA MEA ESTE IN DOMENIUL CONSTRUCTIILOR...SAU TREBUIE FACUTA MUSAI TRIMITERE CATRE VREO FIRMA SPONSOR ?!?? NU M-AR MIRA !! IN REGIE PROPRIE, EU FAC PRET SUB FIRMA CU MULT SUB OFERTE DE FIRME RENUMITE. D C NU SPUNETI CA PLATIND FIRMA PLATITI SI CHIRIA SEDIULUI PE CARE MUNCITORUL PARTICULAR NU O ARE, SECRETAREA FIRMEI, VREO AMANTA RENUMITA , PE CARE PARTICULARUL NU O ARE, VREUN AUDI A8 SAU CINE STIE CE LIMUZINA, PE CARE PARTICULARUL NU O ARE, ETC, ETC... BATE-TI CAMPII !!! ORICE CONTRACT TE LEAG ADE EL, IN PARTICULAR, NU-MI COMVINE, NU PLATESC, LUCRAREA, TE DAU AFARA SI EVENTUAL REPARI SI STRICACIUNILE, UNDE MAI PUI CA SI NEGOCIEZI !! MIROASE A RECLAMA D-NILOR JURNALISTI !!

bela
19 februarie 2013
ha casa

noi am facut-o singuri dupa un proiect autorizat normal.va spun ca am ne-a costat la jumatate si muncitorii au venit fiecare cu pachetelul lui.au fost de acord cu banii oferiti si au acceptat conditile noastre.deci se poate.tin sa precizez ca sotul meu e constructor asa ca..

vasile
31 decembrie 2013
constructii

adevarat ,unele firme te jupoaie de bani ,mai vin si cu necalificati si daca gresesc tot ei sunt cei care reclama. va recomand sa gasiti echipa sau firma serioasa.

daniel
22 iunie 2014
firma vs dorei sau cum ii mai numiti

Referitor la constructiain regie proprie ar mai trbui luatin calcul si dorel care isi face casa si mai intreaba pe ici pe colo un diriginte de santier, are un coleg dulgher care nu doar cofreaza, mai e responsabil si cu turnatul betonului, mai are si un coleg fierar betonist care stie ce e aceea legatura conform specificatiilorsi care a lucrat in santiere din germania...asa a domnilor firme importante, un dorel poate sa raspunda si de o lucrare pe faza de proiect(cofrare+turnare incepand cu radier) pana la instalatii sanitare si restul pentru ca la randul lui un alt dorel , ponegrit de voi si care in firma e mare meseria stie ce este rwsponsabilitate atunci cand e vorba de bani...muncesti bine esti platit, nu, muncesti si aduci de axasa

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4572 secunde