Cum îi ferim pe cei mici de căldurile excesive

297
Copiii sunt poate cei mai fragili la temperaturile extreme din timpul verii și sunt prea mici să se poată proteja singuri. Părinții trebuie să știe ce au de făcut și cum să îi ferească pe timp de caniculă.

Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța au transmis, zilele trecute, câteva recomandări pentru prevenirea apariției de îmbolnăviri în rândul copiilor. Sfaturile reprezentanților DSPJ vizează sănătatea sugarilor și a copiilor mici, dar și cea a copiilor aflați în tabere.

Medicii constănțeni din cadrul DSPJ spun că, în perioada de temperaturi ridicate, sugarii și copiii mai mici ar trebui să își petreacă timpul într-un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer. Totodată, vremea caniculară nu este deloc potrivită pentru modificarea sistemului de alimentație al micuțului prin introducerea de alimente noi.

Hidratarea corespunzătoare este la fel de importantă pentru sugari, iar mamele sunt sfătuite să alăpteze ori de câte ori bebelușul o cere. În ceea ce privește copiii puțin mai mari, aceștia trebuie să primească apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceaiuri foarte slab îndulcite, fructe proaspete și foarte bine spălate. Aceleași recomandări sunt valabile și pentru hidratarea mamelor care alăptează, cu mențiunea că acestea ar trebui să evite consumul de cafea sau alcool și să mențină o igienă riguroasă a sânului.

Micuții trebuie să facă cel puțin o baie pe zi

Pentru a face față zilelor căldu-roase, copiii trebuie să fie îmbrăcați lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale și foarte comode. Cei mici ar trebui să aibă haine și scutece curate și uscate, să fie îmbăiați cel puțin o dată pe zi și, neapărat, seara înainte de culcare. Pentru copiii de vârstă preșcolară, dușurile se vor face cu apă la temperatura camerei.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică au ținut să precizeze că cei mici nu trebuie scoși din casă decât în afara perioadelor caniculare din timpul zilei, și obligatoriu cu căciulița pe cap. Aceștia au mai spus că la cel mai mic semn de afecțiuni din cauza căldurii, atât copilul cât și mama trebuie să se prezinte la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.

Sfaturi pentru copiii aflați în tabere de vară

Cei de la DSPJ Constanța informează că, în cazul copiilor aflați în tabere pe timpul verii, trebuie asigurate condițiile corespunzătoare de cazare, iar alimentele să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete.

Responsabilii taberelor trebuie să monitorizeze hidratarea copiilor, să îi supravegheze în locurile de joacă și să aibă grijă ca cei mici să stea în locurile cu umbră. Odată ieșiți în aer liber, cei mici mai trebuie să aibă în permanență capul protejat de pălării sau șepci. Cât despre scăldat, cei mici vor face baie în mare sau în piscină numai sub stricta supraveghere a însoțitorilor, mai precizează reprezentanții DSPJ. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5005 secunde