Cum să-ți faci piața în funcție de meniu

98
Cum să-ți faci piața în funcție de meniu - 1augfondcumparaturi-1375369658.jpg
Când se pune problema să-și umple frigiderul sau cămara, majoritatea gospodinelor adoră să iasă la cumpărături mai ales dacă au cu ce și unde să le facă. Având în vedere că mâncarea este, încă, foarte scumpă în România, mai ales femeile trebuie să dovedească mai multă rigoare și când fixează meniul pentru cei dragi, și când fac proviziile necesare, pentru a nu cădea în capcana cumpărăturilor inutile. Iar succesul unui asemenea demers pare garantat de urmă-toarele recomandări ale specia-liștilor Cevabun.ro:

Mâncați înainte. Se spune că foamea este cel mai bun bucătar. Așa o fi. Dar e unul foarte cheltuitor. Garantat, un stomac gol este capabil… să cumpere orice, fără niciun discernământ, cu gândul la viitoarea masă. Așa că data viitoare… nu mergeți nemâncați la cumpărături.

Lista cu ingrediente. Lista vă garantează că treceți fiecare produs de care aveți nevoie în bucătăria dumneavoastră și, dacă respectați doar necesarul trecut pe ea, nu o să vă întindeți la cum-părături inutile. Luați lista și bifați ce găsiți.

Proiectarea meniului: Înainte de a pleca de acasă, gândiți meniul pentru care faceți cumpărături. Împărțiți meniul în feluri și felurile în ingrediente. Calculați câte zarzavaturi intră în felul principal și în ciorbă, verificați în cămară dacă vă lipsește ceva de pe lista de ingrediente și treceți pe lista de cumpărături.

Calculați și proiectați. Faceți un calcul sumar al cumpărăturilor propuse și gândiți-vă unde le găsiți. Nu e obligatoriu să fie în același loc (de cele mai multe ori magazinele care au prețuri bune la o serie de produse lasă de dorit la altele sau au o calitate slabă). Încercați totuși să nu mergeți în trei-patru magazine pentru a face economii. E posibil să cheltuiți mai mult pe transport, combustibil, parcare.

Fiți cumpătați. Una dintre cele mai proaste deprinderi este să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Iar supermaketurile ne ajută livrându-ne, sub pretextul economiilor, produse preambalate în cantități mari. Aveți nevoie de o ceapă pentru meniul dumnea-voastră? Nu cumpărați o plasă de 3 kilograme pentru a face eco-nomie. Pentru că restul va putrezi în cămară. La fel se întâmplă și cu cartofii sau alte ingrediente. Obișnuiți-vă să cumpărați cât aveți nevoie, chiar dacă este vorba doar de un ardei sau doi morcovi. De asta aveți nevoie, asta cumpărați!

Singurele produse pe care merită să le cumpărați pentru a profita de promoții sunt cele neperisabile sau cu termen de valabilitate lung (conservele, de exemplu). Verificați termenul, să nu vă treziți că expiră în săptămâna următoare!

Recomandări! Ideal ar fi să mergeți mai des la cumpărături, veți beneficia astfel nu doar de ingrediente proaspete, ci și de meniuri variate. Apoi, nu ignorați politica supermarketurilor de a așeza la nivelul ochilor, preferențial, anumite mărci de produse, care plătesc pentru această poziționare. De cele mai multe ori sunt și cele mai scumpe din categoria lor. Plecați privirea. O să fiți surprinși să descoperiți mărci mai ieftine și nu întotdeauna mai slabe calitativ, dar cu un suport de vânzări mai slab. Supermarketurile iubesc clienții debusolați, care rătăcesc fără țintă clară printre rafturi, deoarece în cele din urmă se vor agăța de produsele lor, fie că au nevoie fie că nu. Le pun chiar muzică pentru a se simți bine. Și, din când în când, le schimbă raioanele pentru a scoate clienții din rutină și a le pune alte categorii de produse sub nas.

Uitați cardul, numărați banii. Cea mai sigură cale de a cheltui peste buget este să nu vedeți banii propriu-zis. Încercați să nu folosiți cardul, mai ales dacă aveți unul de credit, cu over-draft, care vă permite să vă întindeți la cumpărături. Faceți-vă un calcul aproximativ de acasă și încercați să vă luați banii potriviți (cu o marjă de eroare, evident). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 01 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Pagina a fost generata in 2.3833 secunde