Cum se manifestă "boala obrajilor pălmuiți"

6091
Cum se manifestă
Eritemul infecțios sau "boala obrajilor pălmuiți" este una dintre infecțiile virale ale copilăriei. Poartă această denumire pentru că primele erupții apar pe fața copiilor, în special pe obraji, ca și când aceștia ar fi fost pălmuiți. Această afecțiune are simptome asemănătoare răcelilor, însă erupția cutanată o diferențiază de guturai.

Vindecat în copilărie, nu dezvoltă boli cronice ca adult

Eritemul infecțios este un semn din evoluția unor boli infecțioase de natură bacteriană și stafiloco-cică. Este însoțit de obicei de puseu febril și de erupții cutanate pe față, gambe, la încheieturile mâinilor și spate. "Eritemul in-fecțios intraviral este determinat de viruși respiratorii cu afectare cutanată. Deși se însoțesc cu febră și semne de viroză, se deosebesc de aceasta prin erupția de pe piele. Este foarte important ca cel mic să fie vindecat în copilărie pentru a nu dezvolta boli cronice în viața de adult", a explicat dr. Ionela Ciortan, medic primar pediatru, director medical al Centrului medical IOWEMED din Constanța.

Cum se pune diagnosticul

În funcție de simptome, dar mai ales de momentul apariției erupției, pediatrul va stabili diagnosticul corect. De obicei, erupția cutanată apare la câteva zile după instalarea primelor simptome de boală, asemănătoare cu cele de răceală. "În funcție de diagnosticul stabilit, etapele sunt următoarele: preciza-rea clară a diagnosticului de eritem, intervenția de urgență cu tratament antiviral, urmarea unei diete bogată în legume, fără grăsimi, hidratare corespunzătoare, dar și un regim igienic corect. Se va evita tempe-ratura crescută în camera în care va sta copilul bolnav pentru a nu-i crește secrețiile nazale", comple-tează dr. Ionela Ciortan.

Tratament ..în etape

Pe lângă recomandările deja amintite, medicul va prescrie și tratament medicamentos, dar și local cu creme și mixturi. "În simptome ca febra mare, vărsăturile sau stare generală proastă se impune tratamentul perfuzabil. Se va continua apoi cu antitermice, antialergice și vitaminoterapie. Eritemul este trecător, el durând până la 4-5 zile și este pasager în evoluția unei boli de bază, fiind o afecțiune virală", mai explică dr. Ionela Ciortan.

Cum grăbim vindecarea?

Copiii care fac boala pe fondul unui sistem imunitar slăbit sau a unei anemii riscă apariția unor complicații, de aceea, este nevoie de internarea lor în spital. În rest, pentru cei care fac tratamentul acasă, se vor ține în carantină pentru a nu răspândi boala și la ceilalți membri ai familiei, vor avea nevoie de multă odihnă și hidratare și se vor feri de stres sau efort fizic. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Diverse : Bebe doarme. Somnul îl face mare?
Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Diverse : Cum alegi masa de lucru a copilului
Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Diverse : Învață să faci economii!
Pagina a fost generata in 1.6596 secunde