"Cuma namazi" în casă nouă pentru turcii și tătarii din Lazu

702
La câțiva pași de biserica ortodoxă din Lazu străbate văzduhul minaretul, înalt de 47 de metri, al noului lăcaș de cult destinat musulmanilor din localitate. Alăturarea celor două simboluri este o întâmplare fericită, dar și o reconfirmare practică a teoriei modelului de conviețuire interetnică, așa cum a apreciat și Consulul General al Turciei la Constanța, Füsun Aramaz, prezent, la sfârșitul săptămânii trecute, la inaugurarea geamiei din localitatea Lazu.

În zi de sărbătoare pentru mu-sulmani, comuna Agigea a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, gazda unei delegații din Turcia. Alături de "frații" din Çifteler - Eskișehir, comunitatea musulmană din Lazu a participat la "Cuma namazi" (slujba de vineri) într-un lăcaș nou, ridicat de administrația locală din Agigea, în colaborare cu UDTTMR și cu sprijinul președintelui Asociației Oamenilor de Afaceri Turci - Dobrogea, Haci Vural.

Oaspeți de seamă la inaugurare
Momentul inaugurării noii geamii din Lazu nu a fost ales la întâmplare, el fiind pregătit pentru vizita delegației din Turcia încă din luna ianuarie, când Agigea s-a înfrățit cu Çifteler, acasă la "frații" turci.
În prezența delegației din Turcia și a altor numeroși oaspeți, prima slujbă în noul lăcaș a fost oficiată, vineri, de însuși șeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf. Înainte, însă, de ceremonialul religios, oaspeții și gazdele și-au manifestat bucuria de a lua parte împreună la un astfel de moment de sărbătoare. În mijlocul mulțimii, primarul Cristian Cîrjaliu i-a înmânat oficial titlul de "Cetățean de onoare al comunei Agigea" președintelui TIAD, Haci Vural, iar oaspeții din Turcia au oferit comunității musulmane din Lazu și muftiului daruri pentru noua casă spirituală.
Pentru ridicarea geamiei din Lazu, administrația locală a contribuit cu suma de 300.000 lei, așa cum a menționat primarul Cristian Cîrjaliu, dotările și finisajele interioare și exterioare fiind suportate din banii comunității musulmane din localitate. Cheltuielile pentru minaret, în sumă de 60.000 de euro, au fost suportate, după cum a menționat tot primarul Cîrjaliu, de către Haci Vural.
Prezenți la eveniment și în calitate de gazde, Aledin Amet și Varol Amet, respectiv deputatul și președintele UDTTMR, și-au manifestat bucuria de a fi reprezentanți ai comunității tătare din România, comunitate care nu o dată a fost mesagerul relațiilor româno - turce, lucru confirmat și acum. Înfrățirea dintre Agigea și Çifteler este o nouă dovadă în acest sens.

CCINA și Primăria Agigea, "frați" cu omologii din Eskișehir
Delegația din Turcia, formată din reprezentanți ai administrației locale din Çifteler, în frunte cu primarul Metin Ozen, reprezentanți ai Camerei de Comerț din Eskișehir, ai Camerei Agricole și ai unei bănci au fost oaspeți și ai Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, ocazie cu care au semnat un acord de înfrățire cu instituția condusă de Mihai Daraban, și ai Primăriei Agigea. La primărie, reprezentantul administrației locale din Agigea a ținut să înmâneze omologului său din Çifteler o copie după hotărârea de consiliu local prin care a fost aprobată înfrățirea dintre cele două localități.
"Cele două protocoale vor spori relațiile de colaborare economice și culturale dintre România și Turcia și îi vor apropia atât pe români și turci, dar mai ales comunitățile de tătari din România și cea din Eskișehir", a apreciat consulul turc Füsun Aramaz, care a mulțumit totodată primarului Cîrjaliu pentru sprijinul acordat comunității turco - tătare din localitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 28 Martie 2011
Stire din Diverse : Femei în Cartea Recordurilor
Sâmbătă, 26 Martie 2011
Stire din Diverse : Târg handmade
Pagina a fost generata in 1.5761 secunde