De ce sunt mai fericite mamele care lucrează

94
De ce sunt mai fericite mamele care lucrează - 30maifondmame-1369914279.jpg
Mamele care se întorc la serviciu la câteva luni după naștere sunt nu doar mai fericite, ci și mai sănătoase, comparativ cu femeile care decid să rămână acasă pentru îngrijirea copilului, arată studiile realizate pe această temă.

Cu excepția locurilor de muncă foarte solicitante, s-a demonstrat că rezultatele școlare ale copiilor nu au fost afectate, iar bunăstarea generală a familiei s-a accentuat, iar mamele care lucrează, deși se confruntă cu mai mult stres zilnic, sunt mai energice, mai motivate și au o stimă de sine mult mai ridicată.

De unde provine atunci vina?

Pe de altă parte, niciun studiu din lume nu le va face pe mămici să scape de o problemă universală, și anume vina. Oricât de mult și-ar iubi serviciul, gândul că nu petrec destul timp cu odraslele lor e covârșitor. Vestea bună, care le-ar putea liniști oarecum, este că și casnicele simt același lucru când se hotărăsc să-și rezerve câteva ore pentru ele, departe de familie. Specialiștii spun că sentimentul este normal, căci și responsabilitatea de a crește un copil este enormă. Asta nu înseamnă însă că o femeie trebuie să se piardă în statutul de mamă sau soție și să uite de sine. Copiii admiră mamele care își urmăresc pasiunile, se simt mândri, iar asta îi ajută să se dezvolte și să devină independenți.

Perfecțiunea nu te face mai fericit

Și, totuși, de ce sunt mai fericite mamele care, deși sunt apăsate de acel sentiment de vină, aleg să-și reia mun-ca? Specialiștii spun că tot la mâna mamelor stau căile de a-și construi liniștea sufletească. Iar aceste mijloace sunt o bonă grijulie, o grădiniță sigură și distractivă, un job cât se poate de flexibil, un soț, părinți și prieteni de întredere. Iată deci so-luțiile… miraculoase care le vor face mamelor viața mult mai ușoară!

Un alt secret-cheie al confortului psihic al acestei categorii de femei îl constituie aban-donarea ideii de perfecțiune. Și asta pentru că nimeni nu e perfect! Chiar și mămicile care petrec 24 de ore cu copiii au zile proaste, chiar și acei copii se îmbolnăvesc sau refuză să mănânce legumele. Ideea e să nu fie prea pretențioase cu ele însele. Și ce dacă nu au reușit să pregătească în bucătăria proprie un tort la aniversarea copilului? Oricum, cel mic se va bucura la fel de mult de cel comandat, și uneori chiar mai mult, pentru că, de ce să nu recunoaștem, nu toate mamele sunt talentate în acest domeniu.

Realism, realism…

Motivele pentru care mamele au hotărât să se întoarcă la muncă – fie că este vorba de bani, carieră, de situația economică nesigură sau de pasiunea pentru munca desfășurată contribuie, și acestea, din plin la confortul psihic al femeii care lasă un copil mic în grija altora. În plus, puterea lor de a se feri de persoanele care le fac să se simtă vinovate, le judecă greșit le ajută să nu se încarce negativ. În fond, fiecare judecă din propriul punct de vedere și fiecare își crește copilul cum crede de cuviință. Și familiile sunt diferite, și copiii sunt diferiți, așa că nimeni nu știe mai bine decât dumneavoastră, mamelor, ce este mai potrivit pentru propria familie!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 25 Mai 2013
Stire din Cetățenești : Bolile picioarelor copiilor
Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Computerul copilului, motiv de divorț
Pagina a fost generata in 2.7966 secunde