De ce trebuie să citim povești copiilor?

749
De ce trebuie să citim povești copiilor? - barbarosrolulpovestilor1-1371214813.jpg

Articole de la același autor

Toată lumea știe că le dezvoltă imaginația și creativitatea, dar rolul lor este mult mai important: contribuie la formarea unui sistem de valori. Până și pasajele cu violență îl ajută pe copil să înțeleagă mai bine lumea ce-l înconjoară.

Cele mai îndrăgite cărți sunt, cu siguranță, cele de povești. Toată lumea le-a răsfoit în copilărie, împreună cu părinții sau bunici, apoi au fost buchisite, încet-încet, de școlari, pentru ca ajunși la maturitate să le citim copiilor și nepoților. "Dar ne-am întrebat vreodată cât de valoroase sunt aceste povești?", a subliniat psihologul Tatiana Barbaros, pentru "Cuget Liber".

Dezvoltă imaginația și gândirea

Cu ajutorul poveștilor, copiii își dezvoltă atât imaginația, creativi-tatea, cât și simțul estetic. Dar, de asemenea, poveștile au un rol important și în dezvoltarea limbajului și a gândirii, căci cel mici aude cu-vinte și expresii noi, face cunoștință cu noțiuni noi.

"În jocul de rol, specific vârstei mici, copiii imită personajele preferate. Deseori se identifică cu prințesele sau cavalerii care se luptă cu dragonii sau cu alte personaje negative. Este important să citim copiilor povești, astfel le facilităm să își creeze propria imagine despre perso-naje. Un alt beneficiu al citirii poveștilor îl constituie faptul că părintele este lângă copil, con-tribuind astfel la consolidarea relației părinte-copil, oferindu-i timpul prețios pe care îl acordăm din ce în ce mai puțin copiilor noștri, dar de care au nevoie din ce în ce mai mare", a exemplificat psihologul.

Nu săriți peste fragmentele violente!

Cel mai ușor la vârsta mică copiii învață prin și cu povești, a adăugat specialistul.

"Învață astfel comportamente precum competiția și cooperarea, empatia și altruismul, descoperă valori precum dreptatea, cinstea, responsabilitatea. Poveștile transmit o anumită tipologie arhitipală de comportament, care se transmite din generație în generație", a adăugat Tatiana Barbaros.

Și, tocmai pentru că descoperă valorile, este bine să nu săriți peste fragmentele pe care le considerați ca fiind "violente" sau cu elemente de agresivitate: "vânătorul cu cuțitul în mână care vrea să o ucidă pe Albă ca Zăpada, mama vitregă care se transformă într-o babă hâdă, lupul care cade în groapă și apoi arde în foc, etc".

"Copiii oricum percep altfel lucrurile, prin prisma experienței lor și a imaginației lor. Ei percep lucrurile așa cum sunt! Vor înțelege mai ușor că răul este pedepsit, că binele, chiar dacă trece prin multe încercări, este răsplătit. Persona-jele, care la început sunt respinse, blamate și nedreptățite, cunosc o transformare și devin frumoase, bogate și apreciate, demne de respect și un bun model comporta-mental", ne-a explicat psihologul.

Au rol terapeutic

De asemenea, poveștile pot fi folosite cu scop terapeutic, atunci când doriți să-i ajutați pe cei mici să gestioneze anumite situații.

"Unui copil timid îi putem citi povestea «Rățușca cea urâtă» sau «Prâslea cel voinic și merele de aur» și putem discuta despre ce i s-a întâmplat personajului principal", consideră Tatiana Barbaros.

Iată de ce este important să citiți povești împreună cu copiii, pentru a vă bucura de toate beneficiile lor, pentru a fi mai aproape de cei mici și chiar pentru a retrăi clipele plăcute din copilărie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4066 secunde