Nu speriați copilul cu "Bau-Bau"!

111

Articole de la același autor

Cea mai des manifestată teamă a celor mici este de Bau-Bau sau de monștri. Copiii refuză să intre într-o cameră întunecată sau să meargă, singuri, la baie, de teamă că din cotloanele întunecate sau de după ușă va sări un monstru care îi va ataca. De obicei află despre aceste entități de la părinți sau alte rude, care îi amenință cu "venirea lui Bau-Bau" dacă nu mănâncă tot din farfurie sau dacă nu se spală pe dinți înainte de culcare, ori de la desene animate. E de ajuns să li se spună o dată de existența acestor arătări, pentru ca imaginația lor să-i țese înfățișarea.

Psihologii atrag atenția că amenințarea cu Bau-Bau nu trebuie folosită, sub nicio formă, în educația copiilor. Din contră, părinții trebuie să-i ajute să-și depășească temerile.

"Se impune ca părinții să vorbeas-că permanent cu cel mic despre sursa fricii lui și să afle care sunt sentimentele prichindelului; astfel vor găsi o soluție pentru a-l face să le depășească", este sfatul psihologului Cristina Gemănaru. Dar nu le spuneți că sunt "fricoși" sau că "râd ceilalți copii". În felul acesta, ei se vor simți nesiguri pe ei și se vor închide în ei.

Însoțiți-i în camera unde cred ei că s-ar ascunde monstrul și de a-l căuta peste tot pe unde s-ar putea ascunde: pe sub pat, prin dulap sau după ușă. Li se va demonstra astfel copiilor că sunt în siguranță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1667 secunde