De la ce vârstă este copilul pregătit pentru grădiniță

209
De la ce vârstă este copilul pregătit pentru grădiniță - 13septfondgradi-1379071457.jpg

Articole recomandate

Psihologii recomandă vârsta de trei ani ca fiind cea mai propice pentru a-l înscrie pe cel mic la grădiniță.

I-ați tot propus să meargă la grădiniță, însă micuțul a ripostat cu lacrimi în ochi, refuzând categoric să se desprindă de mamă? Grădinița, fiind primul mediu social în care intră copilul, îi induce acestuia temerea că va fi lăsat acolo.

În ideea că trecerea de la căldura căminului la noutatea adusă de grădiniță să fie cât mai ușoară, este necesară parcurgerea unor etape de pregătire. Dar de la ce vârstă este copilul pregătit pentru grădi-niță? Psihologii recomandă vârsta de trei ani ca fiind cea mai propice pentru a-l înscrie pe cel mic la gră-diniță. Este momentul în care copilul începe să se îndepărteze de mamă și să cerceteze lucrurile din jurul lui, așa că de la această vârstă cel mic este pregătit pentru mersul la grădiniță - precizează psihologul Andreea Niculescu.

Alegerea grădiniței

Alegeți împreună grădinița, dacă vreți să se acomodeze mai ușor și chiar să-i placă acolo. Mulți părinți aleg locul respectiv în funcție de prețuri sau de cât de departe este de casă. Or, acest lucru nu este în beneficiul copilului. El este cel care rămâne acolo câteva ore pe zi, așa că este indicat să i se ceară părerea. Așa că luați-l pe cel mic de mânuță și prezentați-i o grădiniță precum un agent de imobiliare. Desigur, nu veți scoate în evidență  renovarea recentă, ci jucăriile frumoase și pereții pictați cu floricele. Dacă este posibil, oferiți-i o după-amiază în care să mănânce acolo și să se joace cu ceilalți copii.

Forme de încurajare

Nu uitați, copiii sunt cele mai sincere ființe. Îți va arăta prin gesturi și prin vorbe ce îi place și ce nu. Atunci când face o remarcă pozitivă "Mami, uite ce jucărie frumoasă!" ori îl vedeți pur și simplu că se repede către raftul cu jucării, întrebați-l: "Vrei să mai vii și mâine la grădiniță să te joci?". Este important să-i respectați părerile și să vorbiți cu el ca și cu un om mare. Explicați-i faptul că va găsi la grădiniță în fiecare zi toate acele lucruri care îi plac.

Cum înlăturați temerile

Dacă îl vedeți încă reticent, deși ați vizitat mai multe locații, purtați o discuție serioasă cu el. Spuneți-i ceva de genul: "Înțeleg că nu-ți place prea tare la grădiniță, dar eu trebuie să merg la serviciu și nu am cum să te las singur!". Dacă este cazul, explicați-i și faptul că de la serviciu primiți bani cu care veți putea cumpăra dulciuri, ghetuțe și orice îi mai place lui în mod deosebit. Deși nu va înțelege în mod exact toate datele problemei, copilul va conștientiza reacția emoțională a mamei. Va realiza faptul că mama lui nu-l trimite la grădiniță ca să-l pedepsească sau să-l abandoneze, ci pentru binele lui, explică psihologul.

Cum să rămâneți la fel de apropiați

Ați reușit să-l convingeți să meargă la grădiniță și ați terminat cu munca de lămurire. Chiar dacă pe moment este liniște, lucrurile nu sunt bătute în cuie. În momentul în care l-ați lăsat singur la grădiniță, legătura dintre voi este amenințată, în ochii lui. Pentru a o reface, e necesar să petreceți timpul cu el, atunci când îl aduceți acasă de la grădiniță. Întreabați-l ce a făcut acolo, ce lucruri noi a învățat și exprimați-vă uimirea, bucuria, compasiunea în funcție de tot ce povestește. Arătați-i că vă pasă de ce se petrece la grădiniță, chiar dacă nu sunteți acolo cu el. Mai mult, spuneți-i de fiecare dată când îl lăsați la grădiniță că niciodată nu îl veți lăsa acolo după o anumită oră. Astfel, va căpăta încredere și va învăța să se bucure pe deplin de experiențele trăite la grădiniță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Cum convingeți copiii să facă sport
Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Cum vă descurcați cu picii mofturoși
Sâmbătă, 31 August 2013
Stire din Diverse : Cum să alegi grădinița potrivită
Pagina a fost generata in 1.7353 secunde