Să redescoperim Austria, mereu încântătoare

De la Schonbrunn și Mozart, pe pârtia de schi

736

Articole de la același autor

Austria este numită și "tărâmul magnific al iernii". Și pe bună dreptate, deoarece dezvoltă cel mai performant lanț montan pregătit până la cel mai mic detaliu pentru sporturile de iarnă. Vorbim înainte de toate de o țară cu multe tradiții, muzică, sporturi de iarnă și semnificații culturale de amploare, de la Alpii din vest până la bazinul Dunării în est.

Austria are un specific romantic, o notă de rafinament ce se remarcă prin clădirile istorice, muzeele de talie mondială și peisajul alpin care îți taie răsuflarea. În cafenele, biserici sau în saloanele de bal ale castelelor, austriecii par să aibă ceva din șarmul și romantismul italienilor îmbinate cu disciplina nemților. Dispun de o bogăție arhitecturală consistentă, moștenită de la puternicii Habs-burgi, care au dominat centrul Europei pentru mai multe secole. Clădirea Operei și imperialul Hofburg din Viena sunt spectaculoase.

Un alt loc cu o istorie remarcabilă este Salzburg, locul de naștere al lui Mozart, unde se regăsesc o multitudine de biserici baroce.

Cei care vizitează Austria sunt atrași în cea mai mare parte de sporturile iernii. Schiatul alpin modern s-a dezvoltat în jurul anului 1900, când s-au format mai multe cluburi de schi. Sezonul începe în luna noiembrie, dar cel mai aglomerat este de Crăciun și se întinde până în luna aprilie. În ultimii ani, perioada sezonului a variat foarte mult, datorită încălzirii globale și a fenomenelor meteo neobișnuite. În zonele cu ghețari, se poate schia pe tot parcursul anului, însă vara este mult mai costisitor.

Zonele de mare interes pentru schiori se întind mai peste tot în Alpi. Stațiunile nu sunt împărțite după aspect, ci mai degrabă după experiența schiorilor. Pentru începători, cea mai potrivită este stațiunea Lech din Vorarlberg, regiunile din Tyrol, la est de Innsbruck (Alpii Otztal, Alpbach, Niederau și Obergurgl), majoritatea zonelor din Salzburg (Neukirchen, Skiwelt Amade), precum și Styria și Carinthia (Bad Kleinkircheim).

Bucătăria austriacă

Din gastronomia de elită, putem aduce în discuție bucatele culinare din Viena. Aceasta se poate lăuda cu una dintre cele mai faimoase tradiții culinare din lume. Viena pre-zintă o gamă diversă și armonioasă de specialități din diferite culturi ale lumii. Printre cele mai delicioase bucate, se numără: Wiener Schnitzel (șnițel vienez), Salata Erdapfel (garnitură aromată de cartofi), Tafelspitz (carne cu garnitură), Kaiserchmarrn (legenda spune că acest desert din pandișpan și fructe a fost creat special pentru împăratul Franz Joseph), Apfelstrudel, Salzburger Nockerln, Sachertorte (o prăjitură a cărei rețetă este secretă) și Vanillekipferl (o prăjitură cu nuci sau alune).

Marile atracții turistice

Bogata istorie a Austriei atrage după sine nenumărate puncte turistice interesante, dar printre cele mai importante se numără următoarele:

l Baroca Vienei, în special în Primul District, Innerstadt. Reședința Habsburgilor a fost în Hofburg, unde apartamentele impe-riale conțineau Bijuteriile Coroanei. Palatul imperial de vară Schloss Schonbrunn este varianta vieneză a palatului Versailles din Paris. În parcul palatului se află cea mai veche grădină botanică.

l Locul de naștere al compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, orașul Salzburg. Orașul este împânzit de o frumoasă arhitectură barocă, iar în centru se găsește fortăreața Hohensalzburg.

l Provincia muntoasă Tirol. Caracteristica acesteia este natura, fiind înconjurată de păduri, pășuni, văi, lacuri montane, sate alpine, biserici și castele. În capitala Innsbruck se află numeroase clădiri istorice, printre care un castel din secolul XII. Pentru panorame spectaculoase, luați funicularul până în Hungrburg, apoi telecabina până la Hafelekar, la 2.334 m înălțime.

Când să vizităm Austria

Perioada de vizită a minunatei țări o stabiliți în funcție de ceea ce doriți să vedeți. Dacă sunteți îndrăgostiți de schi, cel mai bine este să ajungeți acolo în jurul Crăciunului și Anului Nou, sau de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii martie. Acesta este vârful sezo-nului, când prețurile sunt un pic mai ridicate.

Dacă vă doriți o excursie în care să vă relaxați și să faceți plimbări în aer liber, vizitați Austria din mai până în septembrie, când vremea este însorită, iar peisajele montane nu sunt "înghițite" de ceață. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6645 secunde