Delfinul Mark s-a stins ca un erou

12057
1
Delfinul Mark s-a stins ca un erou - 7473ee855ddfe8e6ff4b309d905a4ddc.jpg
Vedeta Delfinariului din Constanța, delfinul Mark, s-a stins din viață, miercuri seara, în urma unui infarct miocardic. Timp de 23 de ani, Mark a fost vedeta Delfinariului, de aceea bazinul acoperit unde-și ținea spectacolele îi va purta numele.

Singurul delfin din Complexul de Științe ale Naturii (CSN) Constanța, Mark, s-a stins din viață la vârsta de 31 de ani. Mark a devenit cel mai longeviv delfin din lume, trăind în captivitate timp de 23 de ani.
Angajații s-au arătat extrem de îndurerați, în special dresorii Elisabeta Ungureanu, Tudorița Coman și Enciu Georgeta, persoanele care i-au fost alături mereu. "A susținut cele două spectacole, la 11,00 și 15,00 și, după ce a plecat publicul, l-am simțit agitat. Spre sfârșitul serii, înota destul de lent în bazin și a ieșit singur la suportul de eșuare. A murit în brațele noastre", ne-a spun dresorul lui Mark, Elisabeta Ungureanu.

Delfinul Mark a avut spectacol în ultima zi de viață
Buletinul de necropsie a stabilit cauza morții mamiferului: infarct miocardic cu insuficiență respiratorie și acumulare de lichid sero-hemoragic în cavitatea toracică. Vârsta înaintată a delfinului, 31 de ani, în condițiile în care un delfin din specia lui trăiește, în medie, 30 de ani, a fost fatală pentru Mark.
Directorul general al CSN Con-stanța, Adrian-Mihai Mînăstireanu, ne-a povestit că eroul de la Delfinariu a avut ultimul spectacol la ora 15,00. "Până la ora 15,00, la ultimul spectacol, Mark a fost în formă excelentă. La ora 16,00, am observat o pată de sânge. Seara, la 18,00, a mâncat două kilograme de pește în loc de trei, dar nu ne-am alarmat pentru că, de fel, era mofturos la mâncare", a povestit, îndurerat, directorul CSN.
Delfinul din specia Tursiops Truncatus Ponticus, care trăiește în Marea Neagră, a muncit până în ultimele clipe de viață, fără să dea vreun semn că ar suferi de ceva. "La ora 23,00, delfinul a eșuat pe platformă. După ce a fost monitorizat de medic, un scafandru a încercat să-l ducă în apă, dar a fost azvârlit. Inima lui Mark a încetat să mai bată la ora 23,42, fiind declarat oficial decedat. S-a stins ca un erou", a spus, cu regret, directorul.

Delfinariul va fi închis pentru reorganizare
Pentru că singurul delfin care mai ținea spectacole s-a stins din viață, timp de două zile (n.r. joi și vineri), Delfinariul din Constanța va fi închis. "Vom purta discuții pentru a vedea cum vor derula, în continuare reprezentațiile, dacă mergem doar pe varianta spectacolelor cu leii de mare. Ne vom gândi dacă vom reduce și prețul biletului de intrare", a completat interlocutorul nostru.
Delfinariul din Constanța se află în negocieri cu delfinariile din China, pentru achiziționarea mai multor delfini. Directorul CSM Constanța se va deplasa, în jurul datei de 10 septembrie, în China, pentru a demara procedurile de achiziție a noilor exemplare. Negocierile sunt într-un stadiu avansat, dar nu se cunoaște data la care mamiferele vor ajunge în Constanța.
Delfinul Mark a fost vedeta Delfinariului și preferatul copiilor din toată țara care veneau, vară de vară, la mare. El își răsfăța publicul cu dansuri, în timp ce juca popice, se învârtea, sărea prin cercuri ori după mingi suspendate. Își aștepta liniștit porția de pește și, dacă nu o primea, oferea o mare de stropi, spre deliciul copiilor.
Giumbușlucurile mamiferului au încântat milioanele de vizitatori, de aceea bazinul acoperit îi va purta numele. "A fost un veteran în captivitate și nu-l vom putea înlocui niciodată", i-a plâns moartea directorul CSN Constanța. În ultimii ani, Mark a ținut spectacolele în bazinul acoperit, întrucât suferea de fotofobie.
Pentru că legea interzice înmormântarea animalelor, delfinul Mark va fi incinerat.

Comentează știrea

Dorina Iaszfalvi
12 iunie 2016
Delfinul Mark

Adică era ca un moș de 90 de ani pe care-l pui să danseze pe sârmă? Și omenia unde e? Oare nu există centre pentru animalele bătrâne în lumea asta?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1246 secunde