Etnicii necunoscuți ai Europei, la Muzeul Țăranului Român

364
Muzeul Țăranului Român din București găzduiește, în această perioadă, o expoziție de fotografie inedită. Intitulată "Europeni necu-noscuți", expoziția prezintă în imagini zece dintre minoritățile etnice necunoscute ale bătrânului continent. Prezentarea este deschisă până pe 6 aprilie, de marți până duminică între orele 10,00 și 18,00, iar accesul este gratuit.
Germani memel, sorbi, asirieni, țipțeri, deghesi, gottscheeni sau arbăreși sunt doar câteva grupuri etnice răspândite în Europa, care au reușit să-și păstreze limba proprie și particularitățile etnice.
Fotograful Kurt Kaindl și scriitorul Karl-Markus Gauß au călătorit în ultimii ani în regiuni mai puțin cunoscute ale Europei. Au surprins imagini inedite și au cunoscut o altă față a Europei, reprezentată de cele mai mici minorități culturale existente în prezent pe continent. Particularitățile culturale ale acestora sunt atent valorificate în imaginile expuse la Muzeul Țăranului Român din București.
"Pe parcursul sejururilor lungi în mijlocul acestor popoare, fotograful și autorul au discutat cu reprezentanții politici și culturali ai acestora, dar mai ales au reușit să fotografieze și să documenteze spațiul în care aceștia își duc viața la țară sau în oraș, precum și cultura lor zilnică, sărbătorile și petrecerile", se menționează în comunicatul de presă care anunță evenimentul.
"Fotografiile ne conduc într-o altă Europă, în care grupe etnice încearcă să se impună și care totuși trec zilnic pragul între două culturi. Și asta, deoarece aceste popoare nu ar accepta niciodată strâmtoarea unui stat național. În mod paradoxal tocmai ei, cei pe care nu-i cunoaște aproape nimeni, sunt nu doar martorii unei Europe uitate, ci și catalizatorii unei Europe a viitorului, în care nu mai există granițe naționale, dar în care nu se nasc culturi monolitice, ci se dezvoltă o varietate etnică, religioasă, lingvistică și culturală", mai spun organizatorii, Muzeul Țăranului Român și Forumul Cultural Austriac.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 5.3953 secunde