Exerciții în fața oglinzii cu bebelușul

729
Momentul în care bebelușii își recunosc propria imagine proiectată în oglindă este o etapă importantă în dezvoltare, fiind caracterizată de specialiști ca etapa incipientă a conștiinței de sine. În ceea ce privește vârsta la care se recunoaște în oglindă, specialiștii susțin că poate începe de la patru luni, până spre șapte - opt luni.
În jurul vârstei de patru luni, micuțul își contemplă cu atenție și entuziasm imaginea reflectată, ca și cum ar fi apariția altui copil. La șapte - opt luni copilul și-a explorat deja întregul corp cu mâinile și se poate observa un interes pentru oglindă.
Specialiștii spun că evoluția se întâmplă în etape, nu de la o zi la alta, și stadiul în care se află bebelușul dumneavoastră poate fi aflat cu ajutorul unor exerciții-truc.
Reușita exercițiilor nu este însă garantată. Plasați copilul singur, în fața oglinzii și apoi apropiați-vă fără zgomot și fără ca nou-născutul să vă observe venind, până când ajungeți în raza lui vizuală. Dacă își întoarce fața de la oglindă spre voi, înseamnă că a înțeles principiul oglinzii. Dacă nu se întoarce, înseamnă că are senzația că mama lui se află chiar în fața lui.
Un alt exercițiu, propus de specialiști, presupune să mâzgăliți pe fața copilului, cu ruj, după care să-l duceți în fața oglinzii. Gestul instinctiv de a îndepărta mâna spre partea rujată aduce convingerea că bebelușul conștientizează că se află în fața imaginii sale.
Experții sugerează ca nou-născuții să aibă în cameră, încă din primele zile, o oglindă mare și fixată la nivelul podelei.
Specialiștii mai atrag atenția că întrebarea clasică "cine-i acolo?" îl debusolează pe copil. Părinții ar trebui să facă distincția în mod clar: "aici ești tu, aici este imaginea ta".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1271 secunde