Studiile nu "minte"

Gamerii sunt mai deștepți decât restul lumii

418
Gamerii sunt mai deștepți decât restul lumii - 7cd6956307b71eb4bd97408c1d35d726.jpg
Dacă nu reușiți să treceți de primul nivel la Bejeweled, este clar că anumite părți din creierul vostru nu funcționează așa cum trebuie. Este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, la universitățile din Illinois, Pittsburgh și MIT, în ultimii doi ani.
Ei au recrutat 39 de adulți (10 bărbați și 29 de femei) și i-au pus să se joace la calculator trei ore pe săptămână, timp de doi ani. La final, subiecții au fost puși să joace două jocuri special concepute pentru acest test – unul în care era necesară concentrarea pe un singur obiectiv și altul în care jucătorilor li se cerea o atenție distributivă și adaptarea rapidă la noi condiții.
Rezultatul – joaca la calculator ajută la dezvoltarea unor anumite regiuni ale creierului, care țin de puterea cognitivă a indivizilor.
Scanând participanții la test, cercetătorii au descoperit că toți 29 prezentau o augmentare a unor regiuni ale creierului, responsabile pentru capacitatea de învățare.
În plus, cei care aveau o porțiune a "recompensei" mai bine dezvoltată s-au descurcat mult mai bine, în primele ore ale testului. Este vorba de acea parte a creierului care ne oferă satisfacția câștigului, ideea de realizare și capacitatea de a simți emoție, în momentul atingerii unui scop. Potrivit rezultatelor testului, aceștia s-au detașat la jocul care le cerea să se concentreze pe un singur lucru.
La final însă, adevărații câștigători au fost cei care au învins la jocul care cerea atenție distributivă și schimbare din mers a priorităților.
Scanarea creierelor acestora din urmă a relevat existența unor regiuni mărite din centrul creierului, legate direct de procesele de învățare și de adaptare la medii schimbătoare.
"Acești oameni sunt extrem de buni la multitasking. Sunt aceia care pot să conducă o mașină în timp ce vorbesc cu toți pasagerii, se joacă la GPS și schimbă posturile radio de pe volan, fără a pierde în acest timp controlul mașinii sau a-și diminua atenția acordată evenimentelor de pe șosea. Cu alte cuvinte, sunt mai deștepți", spun cercetătorii americani.
Ei susțin că pot prezice cu acuratețe cum se va descurca cineva într-un joc video, după o simplă vizită la tomograf.

Evident, există și păreri contra, care spun că un astfel de verdict științific pare opera unor adepți ai curentului determinist, pentru care lumea are deja un traseu predestinat și imposibil de schimbat.
Cercetătorii au negat orice influență deterministă și au asigurat că metoda lor nu va degenera într-o unealtă care să ușureze drumul spre o "minunată lume nouă", în care performanțele indivizilor pot fi măsurate din naștere.
"Este demonstrat faptul că anumite părți ale creierului sunt , se pot schimba și pot evolua", spun aceștia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Remedii pentru colici
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Supă de morcovi cu orez
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Consecvența este mama disciplinei
Pagina a fost generata in 1.7947 secunde