Germanii și rușii-lipoveni din Constanța, la două decenii de activitate

1176
Germanii și rușii-lipoveni din Constanța, la două decenii de activitate - b611f058fe3d81b5a00e94ef92a2d00a.jpg
Anul acesta este unul de sărbătoare pentru majoritatea comunităților etnice din România. Cele mai multe dintre ele au ajuns la un moment de bilanț, împlinind 20 de ani de activitate. Este și cazul etnicilor germani și al rușilor-lipoveni care au marcat, la sfârșitul săptămânii trecute, două decenii de existență.
Actualul președinte al Forumului Democrat German din Constanța, Walter Rastetter, și precursorul său, Erhardt Fraymayer, își amintesc că, fără a fi o păcăleală, la 1 aprilie 1990, aproximativ 25 de etnici germani din Constanța au pus bazele actualei comunități. Primul președinte a fost prof. Martin Binder, director pe atunci al Liceului de Artă din Constanța. "A fost apoi o înscriere masivă - 400 - 500 de persoane - pentru că veneau ajutoare din Germania. Acum mai suntem aproxi-mativ 165 de membri", spune actualul lider al comunității.
Deși numărul membrilor comunității este în scădere, iar media de vârstă este înaintată în rândul etnicilor germani din Dobrogea, la sediul Forumului Democrat din strada Sarmisegetuza au loc săptămânal întâlniri, iar sărbătorile, fie ele laice sau religioase, nu trec neobservate.
În aceeași notă de sărbătoare și în prezența a numeroși oaspeți, membrii forumului german au celebrat sâmbătă cei 20 de ani de existență a comunității. Printre oaspeții care le-au fost alături germanilor dobrogeni la ceas aniversar, s-au numărat dr. Virgil Coman, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța, fostul senator Gheorghe Dumitrașcu, consilierul superior din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aidun Curt - Mola, fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Constantin Chera, consilierul Murat Actuan din cadrul Direcției de Cultură, reprezentanți ai altor comunități etnice.

Oaspeți din Rusia la sărbătoarea etnicilor din România
Moment de sărbătoare a fost săptămâna trecută și pentru Comunita-tea Rușilor Lipoveni din România. Seria manifestărilor dedicate momentului aniversar a debutat la mijlocul săptămânii, la București, urmând apoi manifestările din teritoriu. Sâmbătă, la Constanța a avut loc închiderea evenimentelor, cu un spectacol de gală organizat de comunitatea din Constanța și cea din Brăila. Astfel că, pe scena Teatrului Elpis au urcat ansamblurile Tihii Dunai din Brăila și Goluboe More din Constanța, tânăra Cristiana Tudose, în vârstă de 14 ani, dar și Ansamblul Sloveanski Zador din orașul Kolomna (lângă Moscova).
Grupurile folclorice din Brăila și din Kolomna s-au cunoscut la un festival internațional organizat la Suceava anul trecut și au păstrat o colaborare strânsă, realizând chiar un schimb de melodii. Astfel, în finalul spectacolului de sâmbătă, corul Tihii Dunai a interpretat o melodie compusă de liderul grupului rusesc, iar ansamblul Sloveanski Zador a dat glas cântecului românesc "Cui nu-i place dragostea"… În final, toți au interpretat cel mai cunoscut cântec de război, Katiușa, în aplauzele sălii.
Printre oaspeții prezenți la eveniment s-au numărat și consulul Federației Ruse la Constanța, Victor Mikolaevici Diomin, adjunctul său, Gherman Vitali Feodorovici, precum și primarul localității Kolomna, Nikolai Mihailovici, și președintele de onoare al Asociației Imigranților Ruși Rodina, acad. Vladimir Corneevici Olekseenko.
Amfitrionul întâlnirii a fost președintele Comunității Rușilor - Lipoveni din România - filiala Constanța, Nichifor Vorobiov.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Infuzii împotriva guturaiului
Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Apel pentru alăptarea naturală
Pagina a fost generata in 1.8234 secunde