Din cauza atacurilor informatice și a cenzurii,

Google amenință că se retrage din China

397
Google amenință că se retrage din China - 739677cb4816a8a7797f72c5219301bd.jpg
Gigantul internet Google a amenințat, marți, că își va întrerupe operațiunile pe piața chineză, după atacurile informatice masive "venind din China", care îi vizează pe militanții chinezi pentru drepturile omului, relatează AFP.
Google a indicat că aceste atacuri, care au atins "cel puțin 20 de alte societăți", au relansat dezbaterea asupra libertății de exprimare din China, în condițiile în care, în 2006, când a decis să se instaleze în China, grupul s-a gândit că un acces larg la internet ar fi un factor de deschidere.
"Am detectat un atac foarte sofisticat și țintit contra infrastructurii întreprinderii, venind din China, și care a avut ca rezultat un furt de proprietate intelectuală", a afirmat într-un comunicat David Drummond, responsabilul juridic al Google. "Atacul a atins cel puțin alte 20 de companii din numeroase sectoare, mai ales al internetului, finanțelor, tehnologiei, presei și chimiei", a adăugat acesta, fără a nominaliza societățile.
Google a spus că are "dovada că primul obiectiv al atacurilor era acela de a accede la conturile internet Gmail ale militanților chinezi pentru drepturile omului", și a estimat că atacul nu și-a atins scopul, și anume acela de a accesa conținutul mesajelor.
Afacerea a luat o turnură diplomatică, secretarul de stat Hillary Clinton cerând o explicație oficială Beijingului. "A putea lucra cu încredere în spațiul virtual este fundamental într-o societate și într-o economie moderne", a apreciat Hillary Clinton.
Din cauza acestor atacuri și a politicii de "supraveghere" din China, "am decis să nu mai suntem dispuși că cenzurăm căutările pe site-ul (chinez) google.cn", așa cum cer autoritățile, a precizat compania americană, care intenționează să discute cu autoritățile chineze săptămânile viitoare, pentru a face funcțional un "motor de căutare fără filtru, în limitele legii".
Google a precizat că a decis să facă publice atacurile, pentru că este implicată "dezbaterea mondială asupra libertății de exprimare".

Chinezii cer "clarificări"
Guvernul chinez încearcă să obțină clarificări de la Google, care a amenințat că vrea să se retragă din China, a declarat ieri un oficial care a cerut să rămână anonim, citat de AFP.
Autoritățile chineze vor să obțină mai multe informații despre proiectul grupului american, a precizat responsabilul din cadrul serviciului guvernamental de presă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 09 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Alintă-l pe bebe!
Pagina a fost generata in 1.9373 secunde