Hackerii apără onoarea românilor în Italia

429
Hackerii apără onoarea românilor în Italia - d8cca0e2e9a91d7a54349b03f0532772.jpg

Articole de la același autor

Nu doar site-urile Daily Telegraph și Le Monde au fost atacate luna trecută de hackerii români grupați sub titulatura "Romanian National Security" (RNS), ci și trei dintre cele mai importante pagini de internet ale media italiene: La Stampa, Corriere della Sera și RAI, potrivit HotNews.ro. Într-un interviu acordat portalului respectiv, Matteo Cavallini, responsabil cu siguranța informatică la Ministerul Comerțului din Italia, expert în domeniul securității pe net, spune că "atacul hackerilor români asupra ziarelor La Stampa și Corriere a fost unul din cele mai relevante din ultimii opt ani în Peninsulă".
În ultima zi a lunii trecute, RNS a schimbat primele pagini ale site-urilor http://www.citizenreport.rai.it/, http://citymusiclab.city.corriere.it/eventi/ și http://tuttoaffari.lastampa.it, lăsând în urma sa un mesaj în care îi invită pe jurnaliștii italieni să nu mai confunde termenii "români" și "țigani". Însă, spre deosebire de presa engleză și franceză, care a tratat pe larg atacurile asupra Daily Telegraph și Le Monde, mass-media italiană a tăcut mâlc.
Cavallini a explicat pentru HotNews.ro cum au procedat românii: "Pentru a duce la bun sfârșit un asemenea atac, denumit în limbaj tehnic «defacement», nu sunt neapărat necesare cunoștințe informatice deosebit de avansate. Există instrumente semiautomatice care te ajută să stabilești care sunt obiectivele vulnerabile ale unui site și, într-un moment potrivit, să le ataci efectiv. Dar acest lucru nu înseamnă că autorii atacului nu pot fi foarte bine pregătiți".

Motive social-politice
Atacul hackerilor români are "două caracteristici care-l deosebesc de altele", nuanțează Cavallini. "În primul rând, atacurile au vizat o gamă amplă de site-uri. Practic, trei site-uri au fost efectiv atacate, dar au fost identificate alte șase posibile ținte, ale altor grupuri de presă, semnalate ca fiind vulnerabile. Au fost alese ținte care intră în categoria site-urilor importante, cu multă vizibilitate. O a doua caracteristică: matrița social-politică a revendicării. Cele două aspecte fac ca acest atac să fie destul de rar și de serios", crede expertul italian.
Dacă proprietarii site-urilor vizate de hackerii din RNS se decid să depună plângere, autorii atacului ar putea deveni obiectul unei anchete penale.

Limbuții italieni au tăcut
"Mi se pare foarte ciudat faptul că nimeni nu a vorbit pană acum, în presa italiană, de acest atac. Mai ales că a implicat chiar mass-media, care de obicei pun pe prima pagină astfel de evenimente, dacă au ca victime alte site-uri din lumea afacerilor și nu numai. Sper ca această campanie de atacuri să atragă atenția nu doar asupra unor teme sociale, ci și asupra siguranței rețelei internet"
Matteo Cavallini

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 04 Mai 2010
Stire din Diverse : Pis, pis, computerule
Pagina a fost generata in 2.4536 secunde